plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cesto mäkké ako pavučinka: Orechový a makový ZÁVIN, ktorý budete chcieť jesť každý deň!

Pripravte si doma mimoriadne chutné záviny z cesta tak jemného, že sa vám rozplynie v ústach.

Vynikajúca kombinácia troch príchutí z jedného plechu.

 

 

Fantastický recept z youtube kanála just.katebake na jemné záviny.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

1 balenie prášku do pečiva

1/2 l mlieka

1 balenie čerstvého droždia

2 ČL cukru

2 ČL soli

1 vajce

1 žĺtok

200 ml rastlinného oleja

2 PL kryštálového cukru

2 balenia vanilkového cukru

pomarančovú kôru

Na makovú plnku:

150 g mletého maku

150 ml mlieka

2 PL kryštálového cukru

1 balenie vanilkového cukru

citrónovú šťavu

bielok

Na orechovú plnku:

100 g drvených orechov

70 ml mlieka

1 balenie vanilkového cukru

2 PL kryštálového cukru

bielok

tmavý rum

Na marmeládovú plnku:

džem podľa vlastnej chuti

vlašské orechy na dochutenie

Na potretie

100 g masla

Postup:

Do misky nadrobíme droždie, pridáme teplé mlieko, metličkou dôkladne rozšľaháme a na pár minút prekryjeme tanierom.

Do väčšej misky pridáme múku s práškom do pečiva, soľ, nastrúhanú pomarančovú kôru, vanilkový cukor, cukor a špachtľou premiešame.

 

 

Potom pridáme vajce, žĺtok, olej, kvások, mixérom rozšľaháme a počas šľahania pridáme zvyšok mlieka.

Cesto v miske prekryjeme fóliou, tanierom a necháme odpočívať.

 

 

Plnky do závinov si pripravíme paralelne.

Do misky s makom a orechmi pridáme vanilkový cukor a cukor.

 

 

Do misky s orechmi pridáme rum a do misky s makom pridáme citrónovú šťavu.

Do oboch misiek nalejeme horúce mlieko a zmesi poriadne premiešame.

 

 

Ďalej pridáme rozšľahaný bielok a lyžicou dôkladne premiešame.

Cesto vyložíme na pomúčenú podložku, rukami ho ušúľame a rozdelíme na 3 rovnaké časti.

 

 

Cesto valčekom rozvaľkáme, nanesieme orechovú zmes, lyžicou ju rovnomerne rozotrieme, zrolujeme, na koncoch zahneme.

Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Na druhé cesto nanesieme makovú zmes a na posledné cesto nanesieme džem podľa chuti, zrolujeme a uložíme na plech.

 

 

Plech prekryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.

Záviny vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút pri teplote 180°C, potom znížime teplotu na 160°C a pečieme ďalších 15 minút.

 

 

Po upečení potrieme záviny roztopeným maslo, posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes