Cesto len z dvoch prísad: Najjednoduchšie plnené zemiakové knedličky „škubánky“ zo starých čias

Tieto zemiakové knedličky sme jedávali ako deti u babky na Morave, ako dospeláci ich sem tam pripravujeme aj pre naše deti. Hoci nikdy nebudú chutiť tak, ako od babičky.

Tieto zemiakové knedličky sme jedávali ako deti u babky na Morave, ako dospeláci ich sem tam pripravujeme aj pre naše deti. Hoci nikdy nebudú chutiť tak, ako od babičky.

Potrebujme:

Na cesto:

800 g zemiakov

150 g polohrubej múky

Náplň:

Údené varené mäso

...

Olej na vyprážanie

Postup:

Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode, potom scedíme (vodu nevylievame) a necháme chvíľu vychladnúť. Zemiaky potom roztlačíme, ako klasicky pri príprave kaše. A teraz prichádza tá hlavná časť. Do zemiakovej hmoty urobíme rúčkou varešky niekoľko jamiek až po dno hrnca. Rovnomerne posypeme múkou (asi ½ z celého množstva múky) a zalejeme ½ horúcej vody zo zemiakov. Prikryjeme pokrievkou a necháme 15 minút pariť. Potom prebytočnú vodu scedíme. Pridáme zvyšnú múku a vymiešame hladké, jednotné cesto.

Na panvici zahrejeme bravčovú masť a namočíme do nej lyžicu. S lyžicou vykrojíme z hmoty jednotlivé halušky, ktoré na tanieriku trochu roztlačíme, do stredu vložíme trochu mäsa a zabalíme opäť do tvaru halušky. Vyprážame na bravčovej masti dotlazista.

Podávame s restovaným špenátom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)