Tieto pagáče si zamilujete – sú mäkkučké aj 2 dni, chutia vynikajúco.
Pripravíte ich doslova za minútku.
Pečiem ich aj na oslavy a svadby, vždy majú veľký úspech.
Z tejto dávky mi vyjde asi 120 ks pagáčikov.
Potrebujeme:
250 g Hera
250 g syr tvrdý strúhaný
250 ml smotana kyslá
2 ks vajcia
500 g múka polohrubá
2 ks prášok do pečiva
1 ČL soľ
1 ks na potretie vajce
Voliteľné na posypanie:
rasca
sézam
ľan
slnečnica
Postup:
Všetky suroviny (okrem semienok) zamiesime na cesto.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
Rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm.
Z cesta vykrajujeme pagáčiky (na vrch môžeme urobiť vzor pomocou mriežky).
Pagáčiky vykrajujeme klasickým vykrajovátkom.
Prípadne stačí aj obyčajný sklenený pohár.
Pagáčiky kladieme na plech vyložený papierom na pečenia.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semienkami alebo korením (rasca, ľan, sézam,…) .
Piekla som 12 minút na 170 °C.
Pri pečení sa samozrejme treba riadiť svojou rúrou.
Moja mama pečie aj 20 minút.
Keď sú pagáčiky na povrchu zlatisté, sú upečené.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)