plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto cesto je ako pavučinka: Pripravte si z neho domáce pečivo, ktoré je jemné a lahodné!

Ak si chcete pripraviť lahodné domáce pečivo, stavte na toto cesto. 

Výborne sa s ním pracuje a pečivo je veľmi chutné.

Prekvapte rodinu a pripravte akékoľvek pečivo, aké máte radi – napríklad aj vynikajúce syrové rohlíčky. 

 

 

Postupujte podľa receptu z YouTube kanála Peri’nin sihirli Mutfağı.

Potrebujeme:

450 ml teplého mlieka

10 g droždia

1 ČL soli

3 PL kryštálového cukru

2 vajcia

50 g masla

8 g kypriaceho prášku do pečiva

750 – 800 g hladkej múky

na plnku:

 

 

strúhaný syr

lekvár

tvaroh

Postup:

Do misy si nalejeme teplé mlieko.

Pridáme rozpustené maslo.

 

 

A rozklepneme si aj dve vajcia.

Následne nasypeme cukor, sušené droždie.

A všetko metličkou dobre premiešame. 

 

 

Nakoniec ešte postupne primiešame múku, kypriaci prášok a soľ.

Múku pridávame po častiach podľa potreby.

A vypracujeme vláčne cesto. 

 

 

Cesto miesime asi 5 – 6 minút. 

Zabalíme ho do mikroténového vrecka.

A necháme odpočívať asi 10 minút. 

 

 

Opäť miesime asi 2 – 3 minúty. 

Keď je cesto hladké, volíme ho do misy.

Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu kysnúť. 

 

 

Cesto je elastické a jemné ako pavučinka. 

Preložíme si ho na pracovnú dosku a nakrájame ho na 12 rovnakých častí. 

Následne z každej vygúľame guľku, uložíme vedľa seba na tácku, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme ešte podkysnúť. 

 

 

Potom každý kúsok rozvaľkáme na ovál, naplníme strúhaným syrom a zrolujeme. 

Prípadne môžete pridať inú náplň podľa chuti.

Konce pritlačím, aby sa uzavreli.

Takto pripravený valček uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie. 

 

 

Takto si spracujeme všetky kúsky cesta a na plechu ich ešte necháme stáť pod utierkou 20 minút, aby podkysli. 

Nakoniec ešte v miske zmiešame žĺtok s lyžičkou mlieka a potrite každý valček touto zmesou. 

Povrch ešte posypeme sezamovými semienkami a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C. 

 

 

Pečieme asi 25 – 30 minút. 

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes