Hotové skôr, ako by ste stihli zabehnúť do pekárne: Cesnakové žemle do pol hodiny na vašom stole!

Vynikajúce domáce žemle, ktoré zvládne skutočne každý. Budú u vás rozvoniavať už o pol hodiny.

Perfektné do polievky alebo len tak, s domácou pomazánkou, syrom a šunkou. Navyše, tieto žemličky pripravíte skutočne bleskovo. Hoci sú z kysnutého cesta, nemusíte čakať, kým vykysne. Toto mäkučké pečivo budete mať na stole už o 20 minút.

Potrebujeme:

1 šálku vody

3 šálky hladkej múky

1 lyžicu kryštálového cukru

3 lyžice oleja

1/3 lyžičky soli

...

10 g sušeného droždia

3 strúčiky cesnaku

Postup:

V miske zmiešame olej, cukor, soľ, droždie a múku. Vymiešame elastické cesto, do ktorého postupne pridávame vodu. Miešame drevenou vareškou a potom premiesime rukami.

Z cesta vyformujeme žemle veľkosti jablka, ktoré postupne ukladáme na plech vymastený olejom alebo vystlaným papierom na pečenie.

Vrch každej žemle nakrojíme ostrým nožom.

Necháme na plechu odpočívať 5 minút a potom pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým nie sú na povrchu zlatisté.

Upečené žemle potrieme roztlačeným cesnakom a môžeme posypať zelenými bylinkami.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)