zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Cesnakové výhonky v žiadnom prípade nevyhadzujte: Naložte ich do pohárov a v zime za ne budete vďační!

Výhody cesnaku sú známe už dávno: je bohatý na vitamíny a obsahuje množstvo prospešných látok. Začiatkom leta vytvára cesnak voňavú zelenú vňať, ktorú je potrebné odstrániť, pretože brzdí vývoj hlavičiek.

V skutočnosti len málokto vie, že cesnakové klíčky sú jedlé a ešte zdravšie, ako hlavičky.

Tento cenný dar prírody často končí v koši alebo komposte, čo je obrovská škoda.

Namiesto toho postupujte podľa tohto návodu z portálu napadovy.blog a uložte si túto zásobu zdravia na zimu!

Na zber výhonkov sú vhodné iba tie, ktoré majú špirálovitý tvar a ešte nekvitli.

Vyberajte tie mladé, ktoré majú sýtozelenú farbu.

Rovné výhonky sú už príliš suché a tvrdé.

Potrebujeme:

1 kg mladých výhonkov

1 l vody

2 PL cukru

soľ podľa chutibobko

2 PL jablčného octu

kôprovú vňať

celé korenie

bobkový list

Postup:

1. Ako prvé si sterilizujeme poháre, aj viečka.

2. Výhonky cesnaku si umyjeme, odrežeme spodné svetlejšiu časť a varíme v osolenej vode asi 2 – 3 minúty.

3. Precedíme cez sitko a čo najtesnejšie ich natlačíme do pohárov.

4. Pripravíme si nálev.

Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor, soľ, ocot, bobkový list, kôpor, celé korenie a privedieme do varu.

5. Nálev nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a odložíme na tmavé chladné miesto.

V zime konzumujeme podľa chuti a potreby.

Takto pripravené výhonky môžete použiť napríklad do omelety, pod mäso a pod.

Cesnakové výhonky môžete aj mraziť, pričom v tomto stave si uchovajú farbu, vitamíny, aj chuť.

Pesto zo zelených výhonkov!

Zelené výhonky z cesnaku sa zbierajú v máji a júni. My z nich pripravujeme skvelé domáce pesto/pastu, ktorú používame do omáčok, k mäsu alebo len tak, na hrianky. Jej využitie je univerzálne od prípravy grilovanej zeleniny až po doplnok k pečivu. Jej príprava je rýchla a skutočne jednoduchá!

Potrebujeme:

500 g cesnakových výhonkov

1,5 lyžice soli

1,5 lyžice rastlinného oleja

Postup:

Z výhonkov ošúpeme vrchnú tvrdú a suchú vrstvu, umyjeme ich a necháme uschnúť.

Potom vložíme do mixéra spolu so soľou, olejom a rozmixujeme na jemnú pastu.

Pastu preložíme do uzatvárateľných sterilizovaných nádob.

Skladujeme v chladničke a používame do omáčok, k mäsu, do cestovín alebo iných receptov.

Využitie tejto pasty je skutočne takmer univerzálne. Tiež ju môžete zmiešať s maslom a používať ako chutnú nátierku. Je to len na vás!

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie