Naučte sa zužitkovať kvetné stonky cesnaku: Viac ich nevyhadzujte a radšej ich takto využite!

Keď sa začnú stonky cesnaku špirálovito stáčať, je čas ich vylámať.

Väčšina ľudí ich následne vyhodí, ale my pre vás máme užitočné tipy, ako ich zužitkovať.

Pripravte si z nich tieto pochúťky!

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Inšpirujte sa portálom zahrada a budete vďační za tieto recepty. 

Cesnakové stonky treba v tomto období olámať z toho dôvodu, že inak by ochudobnila rastlinu o živiny, ktoré by zbytočne čerpala na tvorbu kvetnej stonky, namiesto strúčikov.

Neolamujte však všetky stonky a aspoň 2 alebo 3 ponechajte. 

 

 

Budú akýmsi ukazovateľom toho, kedy je ten správny čas na zber cesnaku – keď sa vystrú, treba cesnak vybrať.

Olámané stonky väčšina ľudí vyhodí do kompostu, avšak je dobré vedieť, že sa dajú skvele využiť v kuchyni.

Máme pre vás 3 skvelé recepty, vďaka ktorým si z cesnakových stoniek vyrobíte skvelé pochutiny.

Pesto z cesnakových stoniek

 

Potrebujeme:

Množstvo na hrnček nakrájaných stoniek

1 ČL soli

10 PL olivového oleja

voliteľné: pár kvapiek citróna

Postup:

 

 

Ako prvé je potrebné odstrániť kvet

A dôkladne umyť stonky. 

Tie následne pokrájame, rozmixujeme mixérom.

Dochutíme soľou, potom zalejeme olivovým olejom. 

Pripravíme si sterilizované poháriky s viečkom, navrstvíme do nich cesnakové pesto a uzavrieme viečkom.

Skladujeme v chladničke a podávame napríklad a toastoch, do omáčok, na cestoviny a pod.

Pre ešte lepšiu chuť môžete pridať pár kvapiek citróna. 

Šalát z cesnakových stoniek

 

 

Opäť postupujeme ako pri príprave pesta, odstránime kvety.

Stonky dobre umyjeme. 

Cesnakové stonky si pokrájame tak, aby mali veľkosť podobnú zelenej fazuľke.

Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme trochu soli.

Necháme ju zovrieť a uvaríme v nej pokrájané stonky. 

Po uvarení scedíme vodu, necháme vychladnúť.

Následne dochutíme soľou, polejeme olivovým olejom a pokvapkáme citrónom.

Takto pripravené stonky môžeme zmiešať napríklad s vajíčkom na tvrdo a posypať parmezánom.

Pikantné cesnakové stonky

 

 

Potrebujeme:

Stonky si ako prvé opäť umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame (pri príprave tohto šalátu môžeme využiť aj kvety).

Na panvicu si nalejeme trochu oleja.

Nasypeme 1/2 lyžičky kurkumy, mleté čili a čierne mleté korenie.

V tejto zmesi opečieme cesnakové stonky, ktoré sme si predtým pokrájali nadrobno. 

Nakoniec ešte dochutíme soľou, zalejeme olivovým olejom a môžeme použiť napríklad na cestoviny.

Táto zmes sa dá skladovať aj v chladničke, pričom ju stačí navrstviť do sterilizovaných sklenených pohárikov a uzavrieť viečkom.

Kvasené cesnakové stonky

Tak, ako a dá kvasiť zelenina, môžete si pripraviť aj kvasené cesnakové stonky. 

Vložte ich napríklad k uhorkám alebo si pripravte samostatné nakladané stonky.

Stačí ich umyť, nakrájať na dlhšie kúsky, naložiť do sterilizovaných pohárov a zaliať prevarenou soľankou (na 200 ml vody pridajte 1 ČL soli).

Odložte ich na teplé miesto, pričom ich poukladajte napríklad na plech, jemne prikryte viečkom (neuťahujte, len položte navrch) a nechajte vykvasiť.

Po vykvasení odložte poháre do chladničky. 

TIP: Ak máte radi pikantné, môžete do pohárov pridať aj čili papričku.

Pečené cesnakové stonky

 

 

Plech si vystelieme papierom na pečenie a naukladáme naň umyté a osušené cesnakové stonky aj s kvetom.

Dochutíme soľou, čiernym mletým korením a pokvapkáme olejom. 

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút pri teplote 200 °C. 

Takto pripravené stonky sú vynikajúcou prílohou napríklad k pečenému mäsu – môžete ich pokvapkať ešte trochou citrónovej šťavy, prípadne posypať strúhaným parmezánom, či sezamom. 

Ako vidíte, cesnakové stonky si v kuchyni nájdu široké využitie a preto by bola škoda ich len tak vyhodiť.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels