Cesnakové osúchy z hrnčeka: Starodávna náhrada chlebíka našich babičiek, vydržia dlho mäkké!

Vynikajúce chlebové osúchy s cesnakom a bravčovou masťou. Starodávna nahrada chlebíka našich babičiek.

Postup:

1 balíček sušeného droždia (môžete nahradiť čerstvým, ja používam sušené)

1 hrnček teplej vody

1/4 hrnčeka cukru

3 lyžice mlieka

1 vajíčko

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 lyžičky soli

4 a 1/2 hrnčeka chlebovej múky

Poznámka: ak nemáte droždie, môžete použiť 1 lyžičku jedlej sódy, v takom prípade ale nahraďte mlieko kyslým mliekom)

Postup:

Vo veľkej miske si rozpustíme droždie v teplej vode. Celú zmes necháme postáť asi 10 minút, pokiaľ sa nám trošku nespení. Primiešame cukor, mlieko, vajíčko a soľ a na záver aj múku.

Vypracujeme cesto, ktoré rukami spracovávame približne 6 až 8 minút do hladka.

Hotové cesto položíme do olejom vymastenej misky, prekryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.

Cesto by malo kysnúť cca 1 hodinu na teplom mieste, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.

Z cesta vypracujeme malé guličky o veľkosti golfových loptičiek a dáme ich na vymastený plech.

Opäť guličky zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Ak máte funkciu grilu, môžete ju využiť. Jednotlivé kúsky cesta vypracujeme na placky a vložíme ich na vymastenom plechu do rúry a necháme opiecť najskôr z jednej strany asi 2 až 3 minúty a následne otočíme aj na druhú stranu.

Takto postupujeme pri každom kuse cesta. Hotový posúch prekryjeme utierkou a pred podávaním potrieme pretlačeným cesnakom, petržlenovou vňatou s masťou.

Osúchy môžete piecť aj na suchej panvici z oboch strán dozlatista. Kým sa pečie jeden osúch, ostatné kusy cesta majte prikryté, aby neoschli.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár