Cesnak – silné prírodné antibiotikum. Málokto vie, že cesnak v tele účinkuje ešte aj 24 hodín po skonzumovaní. Podľa portálu healthyeating likviduje baktérie a pomáha telu zbaviť sa toxínov.
Prispieva k lepšiemu fungovaniu vnútroných orgánov a dokonca pomáha pri liečbe niektorých ochorení.
Ako jesť cesnak
Cesnak je dobré konzumovať všetkými možnými spôsobmi. Vedeli ste, prečo je dobré dať si cesnak pečený v šupke. Takto pripravený cesnak už nemá štipľavú vôňu a chuť, ale zachováva svoje liečivé vlastnosti. Moja babička z neho robila tú najlepšiu domácu cesnačku proti chorobám (recept na konci článku).
Cesnak pečený v šupke
Ak si zvyknete pripravovať týmto spôsobom cesnak každé 2-3 dni, budete príjemne prekvapní, aký vplyv to bude mať na vaše zdravie!
Cesnak totiž takto výrazne zníži hladinu cholesterolu v krvi, očistí tepny a pomôže vám zbaviť sa problémov s tlakom.
Je tiež preukázané, že takto upravený cesnak pomáha pri problémoch so žalúdkom a nadváhou, ale tiež je užitočný pri cukrovke.
Pečený cesnak v šupke má vysokú nutričnú hodnotu, rieši problém s neustálou únavou a oslabeným imunitným systémom.
Takto upravený pokrm tiež pomáha pri diétach zameraných na chudnutie. Pre urýchlenie metabolizmu pritom stačí jesť 6 strúčikov cesnaku každé dva dni.
Účinky pečeného cesnaku pre zdravie:
Telo je schopné stráviť ho omnoho rýchlejšie a už v priebehu 1 hodiny po konzumácií telo absorbuje živiny.
Tepelnou úpravou sa sáva veľmi príjemným, bez štipľavej chuti pocitu pálenia v žalúdku – napriek tomu si zachová svoju silu a živiy.
Ničí voľné radikály a poškodené bunky.
Prevencia chrípky a zápalov.
Pôsobí antibaktérialne – ničí zárodky chorôb a baktérie.
Pečený cesnak podporuje metabolizmus a eliminuje prebytočné tekutiny a tuk v tele.
Čistí telo zvnútra.
Posilňuje imunitu.
Zvyšuje hustotu kostí a ich pevnosť.
Znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu.
Zvyšuje životnosť buniek.
Zabraňuje únave a vyčerpaniu.
Posilňuje zdravie srdca a ciev.
Zabraňuje absorbovaniu ťažkých kovov v tele
Zlepšuje fyzický výkon
Ako ho pripraviť?
Postup je úplne jednoduchý.
Budete potrebovať len zopár celých stredne veľkých hlavičiek cesnaku, olivový olej a alobal. Každej hlavičke zrežte jej vrchnú časť tak, aby boli zhora vidieť jednotlivé strúčiky.
Následne každú z nich potrite olivovým olejom a zabaľte do alobalu.
Pripravené hlavičky cesnaku poukladajte vedľa seba na plech a dajte do rúry piecť pri teplote asi 220 °C. V rúre ich nechajte aspoň 50 až 60 minút. Posledných 10 minút môžete nechať cesnaky piecť odbalené.
Ak sú hotové, mali by mať zlatohnedú farbu a takmer až tekutú konzistenciu.
Pečený cesnak je veľmi vhodný aj pre osoby, ktoré štipľavú chuť tejto zeleniny veľmi neobľubujú. V surovom stave môže byť cesnak pre niektorých dokonca ťažký na žalúdok.
Ak ho však upečiete, zužitkujete jeho úžasné vlastnosti a ešte si aj pochutíte. P
ečený cesnak vás prekvapí jemnou chuťou. Nie je štipľavý, skôr sladkastý s ľahko orieškovou príchuťou. Môžete si ho vychutnať samotný, no pokojne ho pridajte i do nátierky či natrite na bagetu.
Pri konzumácii cesnaku však nezabudnite na príjem tekutín!
Cesnačka z pečeného cesnaku
Spojte príjemné s užitočným a navarte rodine túto vynikajúcu krémovú cesnačku.
Je nielen veľmi chutná, ale vďaka cesnaku aj zdravá a navyše vás v chladných dňoch výborne zahreje.
Navarte si plný hrniec, lebo jeden tanier nikdy nestačí!
Postupujte podľa tohto jednoduchého receptu z youtube.
Potrebujeme:
Na focacciu:
430 g hladkej múky
1 ČL soli
5 g sušeného droždia
350 ml teplej vody
2 PL olivového oleja
Pesto na focacciu:
50 g čerstvej bazalky
20 g píniových orieškov
štipku soli
20 g parmezánu
30 ml olivového
Na cesnačku:
12 hlavičiek cesnaku
200 g cibule
450 g zemiakov
80 g póru
30 g masla
olivový olej
1 ČL soli
1/2 ČL čierneho mletého korenia
1,5 l zeleninového vývaru
250 ml smotany na varenie
Postup:
Do misy si nasypeme múku, pridáme soľ, sušené droždie a všetko spolu premiešame.
Zalejeme teplou vodou, pridáme olivový olej a vymiesime nadýchané cesto.
Necháme kysnúť 2 hodiny a medzitým si dáme upiecť cesnak.
Cesnakové hlavy odrežeme na spodku v mieste koreňa, pokvapkáme olivovým olejom, potom zabalíme do alobalu a pečieme 1 hodinu pri teplote 200 °C.
Teraz budeme opäť pracovať s cestom. Keď nám pekne vykyslo, premiestnime ho do pekáča, ktorý sme si vymastili olivovým olejom.
Cesto polejeme aj z vrchu olivovým olejom a prstami roztlačíme tak, aby bolo rovnomerne navrstvené v celom pekáči.
Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
Upečený cesnak vyberieme z rúry, rozbalíme a necháme vychladnúť.
Do hrnca si dáme trochu masla spolu s olivovým olejom, necháme ho rozpustiť a vložíme nakrájanú cibuľu, pór, aj zemiaky.
Osolíme.
Všetko pár minút opečieme za stáleho miešania a potom zalejeme vývarom.
Necháme variť 15 minút a potom pridáme vylúpaný opečený cesnak.
Následne pridáme smotanu na varenie, privedieme do varu a rozmixujeme tyčovým mixérom.
Do mixéra si vložíme čerstvú bazalku s píniovými orieškami, štipkou soli a 2 strúčikmi cesnaku.
Všetko spolu rozmixujeme na hladkú kašu a potrieme vrch focaccie, ktorá nám už v pekáči podkysla.
Pekáč vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 230 °C asi 35 minút.
Upečenú focacciu nakrájame, krajce opečieme na panvici s trochou oleja, pričom na vrchnú stranu po otočení nasypeme trochu parmezánu a necháme roztopiť.
Hotovo.
Polievku servírujeme spolu s focacciou.
Prajeme dobrú chuť!