Dajte piecť celý cesnak v šupke – prekvapí vás, aké sú jeho účinky na zdravie!

Cesnak – silné prírodné antibiotikum. Málokto vie, že cesnak v tele účinkuje ešte aj 24 hodín po skonzumovaní. Podľa portálu healthyeating likviduje baktérie a pomáha telu zbaviť sa toxínov.

Prispieva k lepšiemu fungovaniu vnútroných orgánov a dokonca pomáha pri liečbe niektorých ochorení.

Ako jesť cesnak

 

Cesnak je dobré konzumovať všetkými možnými spôsobmi. Vedeli ste, prečo je dobré dať si cesnak pečený v šupke. Takto pripravený cesnak už nemá štipľavú vôňu a chuť, ale zachováva svoje liečivé vlastnosti. Moja babička z neho robila tú najlepšiu domácu cesnačku proti chorobám (recept na konci článku).

Cesnak pečený v šupke

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ak si zvyknete pripravovať týmto spôsobom cesnak každé 2-3 dni, budete príjemne prekvapní, aký vplyv to bude mať na vaše zdravie!

Cesnak totiž takto výrazne zníži hladinu cholesterolu v krvi, očistí tepny a pomôže vám zbaviť sa problémov s tlakom.

Je tiež preukázané, že takto upravený cesnak pomáha pri problémoch so žalúdkom a nadváhou, ale tiež je užitočný pri cukrovke.

Pečený cesnak v šupke má vysokú nutričnú hodnotu, rieši problém s neustálou únavou a oslabeným imunitným systémom.

Takto upravený pokrm tiež pomáha pri diétach zameraných na chudnutie. Pre urýchlenie metabolizmu pritom stačí jesť 6 strúčikov cesnaku každé dva dni.

 

Účinky pečeného cesnaku pre zdravie:

Telo je schopné stráviť ho omnoho rýchlejšie a už v priebehu 1 hodiny po konzumácií telo absorbuje živiny.

Tepelnou úpravou sa sáva veľmi príjemným, bez štipľavej chuti pocitu pálenia v žalúdku – napriek tomu si zachová svoju silu a živiy.

Ničí voľné radikály a poškodené bunky.

Prevencia chrípky a zápalov.

Pôsobí antibaktérialne – ničí zárodky chorôb a baktérie.

Pečený cesnak podporuje metabolizmus a eliminuje prebytočné tekutiny a tuk v tele.

Čistí telo zvnútra.

Posilňuje imunitu.

Zvyšuje hustotu kostí a ich pevnosť.

Znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu.

Zvyšuje životnosť buniek.

Zabraňuje únave a vyčerpaniu.

Posilňuje zdravie srdca a ciev.

Zabraňuje absorbovaniu ťažkých kovov v tele

Zlepšuje fyzický výkon

Ako ho pripraviť?

 

Postup je úplne jednoduchý.

Budete potrebovať len zopár celých stredne veľkých hlavičiek cesnaku, olivový olej a alobal. Každej hlavičke zrežte jej vrchnú časť tak, aby boli zhora vidieť jednotlivé strúčiky.

Následne každú z nich potrite olivovým olejom a zabaľte do alobalu.

Pripravené hlavičky cesnaku poukladajte vedľa seba na plech a dajte do rúry piecť pri teplote asi 220 °C. V rúre ich nechajte aspoň 50 až 60 minút. Posledných 10 minút môžete nechať cesnaky piecť odbalené. 

Ak sú hotové, mali by mať zlatohnedú farbu a takmer až tekutú konzistenciu.

Pečený cesnak je veľmi vhodný aj pre osoby, ktoré štipľavú chuť tejto zeleniny veľmi neobľubujú. V surovom stave môže byť cesnak pre niektorých dokonca ťažký na žalúdok.

Ak ho však upečiete, zužitkujete jeho úžasné vlastnosti a ešte si aj pochutíte. P

ečený cesnak vás prekvapí jemnou chuťou. Nie je štipľavý, skôr sladkastý s ľahko orieškovou príchuťou. Môžete si ho vychutnať samotný, no pokojne ho pridajte i do nátierky či natrite na bagetu.

Pri konzumácii cesnaku však nezabudnite na príjem tekutín!

Cesnačka z pečeného cesnaku

Spojte príjemné s užitočným a navarte rodine túto vynikajúcu krémovú cesnačku. 

Je nielen veľmi chutná, ale vďaka cesnaku aj zdravá a navyše vás v chladných dňoch výborne zahreje. 

Navarte si plný hrniec, lebo jeden tanier nikdy nestačí!

Postupujte podľa tohto jednoduchého receptu z youtube.

Potrebujeme:

Na focacciu:

430 g hladkej múky

1 ČL soli

5 g sušeného droždia

350 ml teplej vody

2 PL olivového oleja

Pesto na focacciu:

50 g čerstvej bazalky

20 g píniových orieškov

štipku soli

20 g parmezánu

30 ml olivového

Na cesnačku:

12 hlavičiek cesnaku

200 g cibule

450 g zemiakov

80 g póru

30 g masla

olivový olej

1 ČL soli

1/2 ČL čierneho mletého korenia

1,5 l zeleninového vývaru

250 ml smotany na varenie

Postup:

Do misy si nasypeme múku, pridáme soľ, sušené droždie a všetko spolu premiešame. 

Zalejeme teplou vodou, pridáme olivový olej a vymiesime nadýchané cesto. 

Necháme kysnúť 2 hodiny a medzitým si dáme upiecť cesnak.

Cesnakové hlavy odrežeme na spodku v mieste koreňa, pokvapkáme olivovým olejom, potom zabalíme do alobalu a pečieme 1 hodinu pri teplote 200 °C. 

Teraz budeme opäť pracovať s cestom. Keď nám pekne vykyslo, premiestnime ho do pekáča, ktorý sme si vymastili olivovým olejom. 

Cesto polejeme aj z vrchu olivovým olejom a prstami roztlačíme tak, aby bolo rovnomerne navrstvené v celom pekáči. 

 

 

Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme ešte 30 minút podkysnúť. 

Upečený cesnak vyberieme z rúry, rozbalíme a necháme vychladnúť. 

Do hrnca si dáme trochu masla spolu s olivovým olejom, necháme ho rozpustiť a vložíme nakrájanú cibuľu, pór, aj zemiaky.

Osolíme.

 

 

Všetko pár minút opečieme za stáleho miešania a potom zalejeme vývarom. 

Necháme variť 15 minút a potom pridáme vylúpaný opečený cesnak.

Následne pridáme smotanu na varenie, privedieme do varu a rozmixujeme tyčovým mixérom. 

Do mixéra si vložíme čerstvú bazalku s píniovými orieškami, štipkou soli a 2 strúčikmi cesnaku.

Všetko spolu rozmixujeme na hladkú kašu a potrieme vrch focaccie, ktorá nám už v pekáči podkysla. 

 

 

Pekáč vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 230 °C asi 35 minút.

Upečenú focacciu nakrájame, krajce opečieme na panvici s trochou oleja, pričom na vrchnú stranu po otočení nasypeme trochu parmezánu a necháme roztopiť.

 

 

Hotovo.

Polievku servírujeme spolu s focacciou.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash