Starý a veľmi zdravý recept bez zavárania: Vyskúšajte nakladaný cesnak so zeleninou na kyslo!

Tento recept pochádza až z ďalekého Moldavska. Je zdravý a veľmi chutný!

Tento recept pochádza až z ďalekého Moldavska a pre tamojších ľudí bol možnosťou, ako uchovať živiny a vitamíny na dlhú dobu. Navyše, pri tomto recepte netreba zavárať a preto je to aj veľmi jednoduché.

Potrebujeme:

10 hlávok mladého cesnaku (ja používam vždy len domáci – žiadna Čína)

Zväzok čerstvého kôpru

Kúsok koreňa chrenu

1 lyžička horčičného semienka

Mrkvu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Niekoľko stoniek feniklu

Postup:

Cesnak očistíme ale neošúpeme ho celkom – len povrchové šupky. Mrkvu nakrájame na kolieska, stonky feniklu aj chren nakrájame na kúsky a aj kôpor natrháme na menšie kúsky.

Všetko navrstvíme do väčšieho poháru na zaváranie.

Zmes zalejeme soľným roztokom tak, aby siahal nad cesnak a zeleninu. Nálev pripravíme tak, že do 1 litra studenej vody dáme 1,5 lyžice soli.

Prikryjeme gázou, upevníme gumičkou a necháme v kuchyni pri izbovej teplote stáť cca 1-2 týždne tak (rozmedzie môže byť 5-14 dní), aby obsah získal chuť ako kyslé uhorky. Ochutnajte a budete vedieť, či nechať „kvasiť“ dlhšie, ale už je zmes akurát.

Potom nálev scedíme a zmiešame s vodou. Prevaríme.

Obsah väčšieho pohára rozdelíme do menších pohárov a zalejeme ešte horúcim nálevom. Dobre zavrieme a skladujeme na chladnom tmavom mieste.