plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pravé ČESKÉ zemiakové noky: LACNÁ a výborná večera z 3 zemiakov, 1 vajíčka a múky!

Tento recept mám veľmi rada.

Robím ho ako prílohu, alebo aj ako rýchlu a veľmi chutnú večeru.

 

 

Noky môžete podávať s opraženou cibuľkou, slaninkou, omáčkami alebo ako prílohu k jedlám.

Berte prosím množstvo múky ako orientačné.

Ja pridávam múku od oka, čím menej múky, tým budú noky jemnejšie a mäkkšie.

 

 

Čo sa týka druhu múky, môžete pokojne použiť hladkú, polohrubú alebo aj hrubú.

Ja robím vždy s tým druhom, ktorý prvý vezmem do ruky :-).

Potrebujeme:

 

 

500 g varených zemiakov (varený typ C, ale iba jeden)

200 g hladkej múky (+-)

1 vajce

soľ

Na podávanie (voliteľné):

 

 

Slanina

Cibuľka

Masť alebo olej

Postup:

Najskôr si pripravíme zemiaky.

 

 

Klasicky ich ošúpeme a necháme vcelku.

Nachystáme si veľký hrniec vodou.

Vodu osolíme a necháme zovrieť.

 

 

Uvarené zemiaky roztlačíme alebo nastrúhame na strúhadle.

Dáme do misy.

 

 

Pridáme soľ, vajce a múku.

Vypracujte pekné súdržné cesto.

 

 

Ak sa lepí, pridajte ďalšie múku.

Keď je cesto hotové, rozvaľkajte ho na tenko.

 

 

Potom ho nožom nakrájajte na malé kúsky – vankúšiky.

Potom bez dlhého čakania vložte do vriacej vody a vypite (3 až 5 minút podľa veľkosti).

 

 

Noky podávame ako prílohu alebo rýchlu a výdatnú večeru.

Stačí k nim napríklad len na masti osmažiť cibuľku.

Prípadne môžete pridať aj osmažené kúsky slaninky.

 

 

Výborné jedlo je hneď na stole.

A v nedeľu je to ideálna príloha k mäsku s omáčkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes