Tento recept mám veľmi rada.
Robím ho ako prílohu, alebo aj ako rýchlu a veľmi chutnú večeru.
Noky môžete podávať s opraženou cibuľkou, slaninkou, omáčkami alebo ako prílohu k jedlám.
Berte prosím množstvo múky ako orientačné.
Ja pridávam múku od oka, čím menej múky, tým budú noky jemnejšie a mäkkšie.
Čo sa týka druhu múky, môžete pokojne použiť hladkú, polohrubú alebo aj hrubú.
Ja robím vždy s tým druhom, ktorý prvý vezmem do ruky :-).
Potrebujeme:
500 g varených zemiakov (varený typ C, ale iba jeden)
200 g hladkej múky (+-)
1 vajce
soľ
Na podávanie (voliteľné):
Slanina
Cibuľka
Masť alebo olej
Postup:
Najskôr si pripravíme zemiaky.
Klasicky ich ošúpeme a necháme vcelku.
Nachystáme si veľký hrniec vodou.
Vodu osolíme a necháme zovrieť.
Uvarené zemiaky roztlačíme alebo nastrúhame na strúhadle.
Dáme do misy.
Pridáme soľ, vajce a múku.
Vypracujte pekné súdržné cesto.
Ak sa lepí, pridajte ďalšie múku.
Keď je cesto hotové, rozvaľkajte ho na tenko.
Potom ho nožom nakrájajte na malé kúsky – vankúšiky.
Potom bez dlhého čakania vložte do vriacej vody a vypite (3 až 5 minút podľa veľkosti).
Noky podávame ako prílohu alebo rýchlu a výdatnú večeru.
Stačí k nim napríklad len na masti osmažiť cibuľku.
Prípadne môžete pridať aj osmažené kúsky slaninky.
Výborné jedlo je hneď na stole.
A v nedeľu je to ideálna príloha k mäsku s omáčkou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)