Červená, žltá alebo biela? Každý, kto niekedy pripravoval pokrm s cibuľou, by mal poznať tento rozdiel!

Poznáme ich všetci, no nie každý z nás vie, aký veľký je v skutočnosti rozdiel medzi najčastejšie používanými druhmi cibule.

Keď vidíte recept, ktorý vyžaduje konkrétny druh cibule, často si myslíme, že ju môžeme nahradiť ľubovoľným druhom, ktorý práve máme doma. Hoci sa všetky druhy správajú pri varení približne rovnako, rozdiel môžeme vidieť vo výslednej chuti. Prečítajte si, aké sú základné rozdiely medzi najčastejšie používanými druhmi cibule a do akých jedál sa najviac hodia.

Všetky uvedené cibule majú spoločný spôsob skladovania. Môžu vydržať po dobu niekoľkých týždňov až mesiacov, ak ich skladujte na suchom a chladnom mieste. Návod na ideálne skladovanie všetkých druhov cibule, ktoré dokáže výrazne predĺžiť ich životnosť nájdete TU.

Žltá cibuľa

Fresh bulbs of onion on a white background

Spomedzi všetkých druhov cibule je používaná najčastejšie. Vyznačuje sa rovnováhou štipľavej a sladkej chuti. Sladšia chuť sa stáva výraznejšiou čím dlhšie cibuľu tepelne upravujete. Žltá cibuľa v najväčšom množstve uvoľňuje pri krájaní látku, ktorá dráždi sliznicu a vyvoláva intenzívne slzenie očí. Tomuto javu sa môžete ľahko vyhnúť, ak odstránite koreňovú časť cibule. Pomôže aj, keď dáte cibuľu 1 hodinu pred krájaním do chladničky.

Žltá cibuľa má spomedzi všetkých druhov najtvrdšiu šupu a najširšie mäsité vrstvy. Žltá cibuľa sa upravuje sa všetkými druhmi tepelnej úpravy. Ak ju používate do studenej kuchyne, odporúča sa siahnúť po Španielskej odrode žltej cibule, ktorá je jemnejšia a aj v surovom stave u nej prevažuje sladká chuť nad trpkou.

V našich končinách je cibuľa neodmysliteľná do gulášov, na prípravu mäsa, do omáčok, nátierok, domácich polievok, tlačenky, marinád, sviatočných šalátov alebo do najrôznejších zeleninových alebo mäsových zmesí. Kedže sa v našich zemepisných šírkach rozlíšila najviac, najčastejšie ju používame aj ako náhradu za zvyšné dva druhy cibule.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Biela cibuľa

white-onions-2-e1478730053494

Hoci pôsobí ako najjemnejšia, opak je pravdou. Táto cibuľa má v surovom stave najostrejšiu a najštipľavejšiu chuť. Má však omnoho tenšie a krehkejšie vrstvy ako žltá cibuľa. Varením sa aj táto cibuľa stáva sladšou, no nikdy nezíska takú sladkú chuť ako tepelne upravená žltá cibuľa. V surovom stave sa vynikajúco hodí do pikantnejších a chuťovo výrazných omáčok – napríklad do salsy alebo na prípravu čatní. Veľmi obľúbená je v mexickej kuchyni, indickej a juhoafrickej kuchyni.

Najlahodnejšie sú mladé odrody cibule, ktoré sú vhodné na nakladanie v sladkokyslom náleve.

Červená cibuľa

red-onions-e1478729818425

Rozhodne najvýraznejšia z cibuľovej rodiny vďaka svojmu výraznemu a typickému sfarbeniu šupy, ale aj dužiny. Chuťovo je najpodobnejšia žltej cibuli, ale jednotlivé vrstvy nie sú také jemné a mäsité. Táto cibuľa je najvhodnejšia na použitie v surovom stave a používa sa napríklad do šalátov, dressingov a studených predjedál. Môže za to najmä fakt, že táto cibuľa pokrmy nielen oživí svojou farbou, ale zároveň má aj najjemnejšiu chuť. Čím dlhšie túto cibuľu varíme, tým viac stráca farbu. Najčastejšie sa preto pri varení používa s tmavšími omáčkami a redukciami, ktoré stratu farby čiastočne vykompenzujú.

Červenú cibuľu krájajme vždy keramickým alebo plastovým nožom, pri kontakte s kovovým rýchlo oxiduje a zhorkne.