Len 2 kusy cvikle a hlávka cesnaku: Škoda, že som tento recept nepoznala skôr – zdravá a výborná večera pre celú rodinu!

Červená repa má na naše zdravie úžasné účinky. Aj preto je veľká škoda, že sa v našich domácnostiach neobjavuje tak často, ako by mohla. Vedeli ste, že červená repa dokáže v mnohých otázkach zdravia pomôcť lepšie ako tabletky?

O tom, že táto superpotravina je zdravá vie snáň úplne každý, mali ste však predstavu o tom, čo dokáže, ak ju spojíte s cesnakom?

Kombinácia, ktorú by mal (nielen) v týchto dňoch poznať každý.

Červená repa a cesnak – účinky na zdravie:

Silný protizápalový účinok.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pôsobia proti vírusom a baktériám v tele.

Pomáhajú unaveným očiam a zlepšuje zrak. Dokonca dokáže uľaviť od bolesti hlavy spôsobenej nadmernou únavou očí.

Zlepšujú správne využitie bielkovín v tele.

Pomáhú v boji proti alergiám a mykózam.

Znižujú krvný tlak. Pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom sa odporúča pravidelná konzumácia červenej repy.

Ak máte problém s nízkym krvným tlakom, na túto kombináciu si dávajte pozor.

Majú priaznivý vplyv na srdce a cievy – zloženie červenej repy posilňuje steny ciev a tepien v našom tele, zlepšuje ich priechodnosť a stimuluje tvorbu hemoglobínu.

Májú vplyv aj na naše prežívanie.

Podľa výsledkov štúdií pomáha pri depresívnej nálade, zlepšuje sústredenosť a pomáha v boji proti nespavosti spôsobenej napätím a stresom.

Posilňujú obranyschopnosť organizmu a zbavuje telo škodlivých látok.

Bojujú proti únave, aj chronickej únave.

Bojujú proti rakovine – šťava z červenej repy sa odporúča nielen ako účinná prevencia rakoviny, ale aj ako podporná liečba v procese chemoterapie a následnej rekonvalescencie.

Odporúča sa piť 1 pohár šťavy z červenej repy minimálne 2 x do týždňa.

Blahodárne vplývajú na tráviace ťažkosti a prispieva k správnej funkcii žlčníka.

Prospievajú vlasom, nechtom a pleti.

Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.

liečia aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,

pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,

Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,

Obsahujú súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme.

Bohaté na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.

Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinokdraslík.

Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.

červenej repy a cesnaku super chutný a liečivý  šalát

Potrebujeme:

600 g surovej repy

4-5 strúčiky cesnaku

80 g rastlinného oleja

Na marinádu:

3 polievkové lyžice octu

1 lyžička cukru

0,5 lyžičky soli

1 lyžička petržlenovej vňate

0,5 čajovej lyžičky čierneho korenia

Postup:

Pripravíme si všetky prísady. Repu používame v surovom stave.

Najemno nakrájajte cesnak, repu umytú a ošúpanú nastrúhajte na strúhadle.

Na prípravu marinády premiešajte všetky prísady.

Pridajte repu a cesnak do misky spolu s marinádou a premiešajte.

Olej priveďte do varu a zalejte repu, premiešajte a nechajte šalát odstáť najmenej 3 hodiny.

Pečená cvikla s cesnakom

Výborné ako príloha, ale aj ako perfektná a zdravá večera. Môj manžel nemá červenú repu rád, no keď som ju pripravila takto, zjedol jej celý plech. Úžasný recept mám od pani Hany C. a je to naozaj dobrota!

Potrebujeme:

½ kg červenej repy (ja som použila 2 kusy)

1 väčšiu hlávku cesnaku

Na dochutenie:

Soľ, majoránku, čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)

6 lyžíc slnečnicového alebo olivového oleja

3 lyžice balsamico octu

Postup:

Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky.

Zapekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy.

Na alobal uložíme kúsky repy, neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami, bylinkami a nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.

Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie.

Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.

Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár