Je to veľmi lahodný koláč pre každú príležitosť. Je pekelne dobrý!
Potrebujeme:
- na hnedé cesto :
- 30 dkg hl. múky,
- 10 dkg masla,
- 10 dkg práškového cukru,
- 1 lyžička kakaového prášku,
- 1 vajce,
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ak je to potrebné, mlieko (cca 5 lyžíc)
- Na žlté cesto:
- 4 vajcia,
- 4 lyžice kr. cukru,
- 4 lyžice hl. múky,
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Na krém:
- 7 dl mlieka,
- 7 lyžíc polohrubej múky
- 40 dkg masla, (izbová teplota)
- 25 dkg práškového cukru
- Na vrch:
- Čokoláda na varenie (1,5 – 2 tabuľky)
- 2-3 lyžíc oleja na varenie
Postup:
Najskôr pripravíme hnedé cesto. Maslo zmiešame s múkou, vytvoríme drobivú zmes, pridáme ďalšie prísady a rozdelíme na dve polovice. Obe rozvaľkáme na tenko a na plechu(23 × 35 cm) vystlanom papierom na pečenie pečieme pri 180 stupňov asi 8-10 minút.
Zatiaľ si pripravíme svetlú piškótu (použijeme rovnaký plech na pečenie). Z bielok vyšľaháme sneh a jedno po druhom primiešame žĺtky (stále miešame). Pri nízkych otáčkach vmiešame aj ostatné prísady. Cesto navrstvíme na plech a pečieme na 180 stupňov asi 25 minút . Necháme vychladnúť.
Medzitým pripravíme krém: Múku rozmiešame v mlieku a uvaríme klasicky hustú hmotu – podobnú pudingu. Môžete pridať 2-3 kvapky vanilkovej príchute. Keď je puding hotový, odložíme ho a necháme vychladnúť.
Maslo dobre vyšľaháme s cukrom – po lyžičkách potom túto hmotu všľaháme do vychladnutého pudingu.
Vytvoríme zákusok: na kakaové cesto navrstvíme 1/2 krému, uložíme žlté cesto a druhú polovicu krému. Prikryjeme druhým kakaovým plátom.
Poleva : čokoládu roztopíme nad parou s olejou a nalejeme na vrch zákusku. Necháme stuhnúť v chlade, ideálne až do druhého dňa!
zdroj: egyszerugyorsreceptek