plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je hit celej sezóny: Zmes čertovské toasty – na pečivo, pod mäso a neprekonateľná aj na grilovačku!

Tento recept som prvýkrát skúsila minulý rok, keď sa nám na jeseň pošťastilo nazbierať pár košíkov lesných húb. Tento rok sme mali šťastie už v máji a tak som sa pustila do prípravy tejto dobrôtky opäť, pretože z minulého roka nám už neostal ani jediný pohár.

Tento recept som prvýkrát skúsila minulý rok, keď sa nám na jeseň pošťastilo nazbierať pár košíkov lesných húb. Tento rok sme mali šťastie už v máji a tak som sa pustila do prípravy tejto dobrôtky opäť, pretože z minulého roka nám už neostal ani jediný pohár.

Potrebujeme:

1 1/2 -2 kg húb

1 kg papriky

3/4 kg cibule

1 malý pikantný kečup (môže byť aj obyčajný, ak nemáte radi pikantné)

1 stredný paradajkový pretlak

200 g cukru

2 lyžice soli

1 lyžička čierneho korenia,

1/4 l octu

1/4 l oleja

5 ks nového celého korenia,

5 ks celého čierneho korenia,

5 klinčekov

(Všetky koreniny môžeme spolu zabaliť do gázy a potom pohodlne vybrať zo zmesi pred plnením do pohárov)

(Môžeme pridať aj jednu pálivú papričku)

Postup:

Huby očistíme, krátko prevaríme v slanej vode a prepláchneme pod tečúcou vodou.
Papriky nakrájme na rezance, cibuľu nakrájame nadrobno a následne speníme do sklovita na oleji.

Pridáme papriku, cukor, kečup, pretlak, soľ, korenie, olej, ocot, koreniny a huby – teda všetky prísady.
Všetko zľahka povaríme, asi 5 minút a hneď plníme do malých pohárov na závaranie. Sterilizujeme pri 80 stupňoch
20 minút. Vyberieme, obrátime a necháme vychladnúť

Zmes je výborná pod mäso, na rizoto, na toasty,  na zemiakové placky, ako príloha na tanier k mäsu. Je to aj perfektný základ na domáce omáčky. Pálivú chuť môžete pridať tak, že do zmesi nakrájate jednu pálivú papričku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Michaela Trogárová

Najlepšie recepty na dnes