Tento recept som prvýkrát skúsila minulý rok, keď sa nám na jeseň pošťastilo nazbierať pár košíkov lesných húb. Tento rok sme mali šťastie už v máji a tak som sa pustila do prípravy tejto dobrôtky opäť, pretože z minulého roka nám už neostal ani jediný pohár.
Potrebujeme:
1 1/2 -2 kg húb
1 kg papriky
3/4 kg cibule
1 malý pikantný kečup (môže byť aj obyčajný, ak nemáte radi pikantné)
1 stredný paradajkový pretlak
200 g cukru
2 lyžice soli
1 lyžička čierneho korenia,
1/4 l octu
1/4 l oleja
5 ks nového celého korenia,
5 ks celého čierneho korenia,
5 klinčekov
(Všetky koreniny môžeme spolu zabaliť do gázy a potom pohodlne vybrať zo zmesi pred plnením do pohárov)
(Môžeme pridať aj jednu pálivú papričku)
Postup:
Huby očistíme, krátko prevaríme v slanej vode a prepláchneme pod tečúcou vodou.
Papriky nakrájme na rezance, cibuľu nakrájame nadrobno a následne speníme do sklovita na oleji.
Pridáme papriku, cukor, kečup, pretlak, soľ, korenie, olej, ocot, koreniny a huby – teda všetky prísady.
Všetko zľahka povaríme, asi 5 minút a hneď plníme do malých pohárov na závaranie. Sterilizujeme pri 80 stupňoch
20 minút. Vyberieme, obrátime a necháme vychladnúť
Zmes je výborná pod mäso, na rizoto, na toasty, na zemiakové placky, ako príloha na tanier k mäsu. Je to aj perfektný základ na domáce omáčky. Pálivú chuť môžete pridať tak, že do zmesi nakrájate jednu pálivú papričku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Michaela Trogárová