Čerstvý domáci syr z 2 surovín: Keď k nemu upečiem ešte domáci chlieb, všetci sa idú za týmto jednoduchým jedlom zblázniť!

460

Čím ďalej tým viac ľudí sa zameriava na čerstvú domácu stravu. Nie je problém uvariť akékoľvek jedlo, upiecť domáci chlieb a teraz môžete mať celkom jednoducho aj svoj vlastný domáci syr. Stačí postupovať podľa tohto overeného receptu z youtube.

Foto: youtube

Recept na vynikajúci domáci hrnčekový chlebík nájdete TU 

Potrebujeme:

1,5 l čersvého pasterizovaného mlieka (kravského)

45 ml citrónovej šťavy (približne 1,5 citróna)

teplomer

Postup:

Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme na sporák. Ponoríme doňho teplomer a budeme ho zohrievať až kým nedosiahne teplotu 90 °C. Keď dosiahne mlieko túto teplotu, okamžite sporák vypneme a pridáme citrónovú šťavu.

Foto: youtube

Dobre premiešame a necháme stáť pol hodinu pod pokrievkou. Medzitým si pripravíme sitko, ktoré ešte prekryjeme gázou alebo bavlnenou utierkou.

Foto: youtube

Obsah hrnca vylejeme do sitka a precedíme. Môžeme pridať obľúbené bylinky, soľ a pod.

Foto: youtube

Vodu zlejeme a syr necháme v sitku nad miskou odpočívať 6 hodín v chladničke. Potom si zoberieme malú plastovú misku a vložíme do kríža 2 prúžky papiera na pečenie, aby sa nám syr následne ľahšie vyberal. Natlačíme ho do misky a potom ho pomocou tanierika a prúžkou papiera vyklopíme. Vďaka miske bude mať syr pekný tvar.

Foto: youtube

Syr vydrží v chladničke čerstvý až 3 dni. Prajeme dobrú chuť!

Zdroj titulnej foto: youtube

Zdroj: youtube

Foto: youtube
Témy:


Pridajte svoj komentár