Čerstvý chlieb môžete mať na stole každý deň aj bez toho, aby ste utekali do obchodu: Pripravíte ho na panvici, aj v rúre – ako vám vyhovuje!

308

S týmto receptom z youtube môžete mať čerstvý chlieb aj pečivo na stole každý deň a nemusíte ísť ani do obchodu. Dokonca nepotrebujete ani rúru, pretože si ho hravo pripravíte aj na panvici.

Potrebujeme:

Dávka na 1 chlieb a 10 žemličiek

500 g hladkej (chlebovej) múky

300 ml vody

4 PL olivového oleja

12 g čerstvého droždia (alebo 5 g sušeného)

7 g soli

olej na vymastenie

múku na pomúčenie

Postup:

Do vody izbovej teploty si rozmrvíme droždie, pridáme olej a premiešame. Do samostatnej misky si nasypeme múku, pridáme soľ a vlejeme vodu s droždím a olejom. Vypracujeme kompaktné cesto, vložíme do čistej misky a prikryjeme potravinárskou fóliou. Necháme nakysnúť kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Panvicu si vymastíme trochou oleja. Z časti cesta vytvarujeme placku, urobíme do nej niekoľko jamiek a preložíme ju na rozohriatu panvicu. Prikryjeme pokrievkou a necháme opiecť 15 minút z každej strany (dokopy 30 minút).

Medzitým si z druhej časti cesta vyformujeme žemličky a aj tie opekáme na panvici potretej trochou oleja, prikryté pokrievkou. Ak chcete chlieb a žemle upiecť v rúre, nastavte ju na 200 – 220 °C a pečte asi 15 až 20 minút. Prajeme dobrú chuť!

 

Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Témy:


Pridajte svoj komentár