zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

To by mal v lete vedieť každý: Nerobte zo sliviek len lekvár a slivovicu, toto dokážu s vašim zdravím len tie čerstvé!

Slivka je úžasne užitočné ovocie a bolo by škoda nevyužiť celý jeho potenciál.

Málokto však skutočne vie o všetkých jej výhodách pre naše zdravie.

 

 

Okrem džemov, lekvárov a slivovice ich nezabudnite konzumovať aj surové, alebo v zime sušené.

Ide o skutočný zázrak z prírody.

Dokážu čistiť krv, znižujú vysoký krvný tlak aj vysoký cholesterol.

Okrem toho sú výborným pomocníkom pre pacientov trpiacich reumou, pomáhajú aj pri ochoreniach pečene a obličiek.

 

 

Účinky čerstvých sliviek na zdravie

Podporujú imunitu

Podporujú trávenie, podporujú činnosť čriev – mierne prírodné preháňadlo

Urýchľujú metabolizmus – výborné pri diéte

Normalizujú hladinu cukru v krvi – prevencia pred cukrovokou

Močopudný účinok – odvodňujú, pomáhajú pri zápaloch močových ciest

Vyživujú kostné tkanivo

Podporujú pevnosť kostí, vlasov a nechtov

Podporujú funkciu mozgu

 

 

Podporujú funkciu pečene, obličiek a močových ciest

Prečisťujú organizmus, detoxikujú

Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, znižujú vysoký cholesterol

Prevencia proti rakovine – vychytávajú voľné radikály z tela

Vhodné pre Diabetikov, Celiatikov, tehotné a kojace ženy

Najlepšia prírodná čistička krvi

 

 

Málokto vie, že slivky dokážu veľmi účinne čistiť krv, pomáhajú odstraňovať usadeniny z tepien a ciev, znižujú vysoký krvný tlak a odbúravajú aj zlý cholesterol.

Okrem toho sú slivky veľmi prospešné aj pre tráviaci trak.

Ide o výborné preháňadlo, ktoré poznali už naše babičky.

Vždy keď bol problém s trávením, zápcha, alebo pocit „plnosti“ po dobrom obede, vždy siahli po slivkách – v lete čerstvých a na jeseň a v zime sušených.

Pečeň a obličky sa vám poďakujú

 

 

Okrem čistenia krvi, slivky zbavujú toxínov aj vašu pečeň a obličky a v prípade pečene napomáhajú tak k rýchlej regenerácii.

Prospešné sú preto aj pre pacientov trpiacich ochoreniami pečene.

Sušené slivky proti reume

 

 

Slivky, najmä tie sušené sú plné vápnika a živín, ktoré prospievajú kĺbom, kostiam a bojujú proti zápalom.

Stačí hrsť a denne, odporúčajú sa najmä ženám okolo 40-teho roku života, u ktorých hrozí riziko rednutia kostí v dôsledku nástupu klimaktéria.

Super potravina pre mozog

B vitamíny v slivkách majú priaznivý účinok na nervový systém a mozgovú funkciu.

Tento vitamín je veľmi dôležitý pre nervový systém.

Pomáha metabolizmu mozgu a tým podporuje správne myslenie, učenie a fungovanie pamäti.

 

Ak ich usušíte majú viac železa

Sušením sa v ovocí zvyšuje obsah antioxidantov a železa.

Za pozornosť stoja aj antibakteriálne účinky sušených sliviek, ktoré bojujú napríklad proti baktérii salmonele.

Sušené slivky však na rozdiel od čerstvých obsahujú väčšie množstvo kyseliny šťavelovej, ktorá môže vyvolávať problémy.

 

 

Preto by ich nemali konzumovať osoby s ochorením ľadvín a žlčníka.

Ak teda trpíte týmito problémami, určite siahnite po čerstvých slivkách, tie naopak zdraviu obličiek len prospejú!

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie tipy pre zdravie