Jahody vydržia ako čerstvé po celý rok: Netreba ich mraziť, ani zavárať a chutia výborne aj v zime!

Sezóna jahôd začína a možno premýšľate, ako spracovať úrodu.

Existujú rôzne spôsoby uskladnenia a my vám v tomto článku tiež jeden ponúkneme.

Bez varenia a mrazenia vám jahody vydržia ako čerstvé po celý rok!

 

 

Stačí ak vyskúšate tento postup z youtube kanála Kənd Həyatı.

Potrebujeme:

5 kg jahôd

5 kg kryštálového cukru

+ 1 PL kryštálového cukru na každý pohár

Postup:

 

 

Pred zberom jahôd treba mať na pamäti jednu dôležitú vec:

plody musia byť zdravé a čerstvé. 

V opačnom prípade bude chuť pokazená.

 

 

Do veľkej misy vložte jahody.

Zalejte ich studenou vodou.

 

 

Nechajte ich ponorené vo vode stáť asi 10 minút. 

Potom ich opláchnite pod tečúcou vodou.

Zlejte vodu.

 

 

Očistite ich od stopiek.

Ak narazíte na väčšie plody, prekrojte ich.

 

 

Teraz začnite do veľkej misy vrstviť jahody s cukrom – najskôr do misy rovnomerne nasypte cukor, potom navrstvite jahody a tie opäť zasypte cukrom.

Takto pokračujte, kým sa vám neminú jahody, aj cukor.

Pomer jahôd a cukru by mal byť 1:1. 

 

 

Nechajte jahody 3 hodiny stáť.

Počas tejto doby niekoľkokrát premiešajte.

Miešajte kým jahody pustia šťavu a cukor sa nezačne rozpúšťať.

Medzitým si pripravte zaváracie poháre.

 

 

 

 

Musia byť čisté, sterilizované a suché. 

Navrstvite jahody do pohárov takmer po vrch, pričom nechajte trochu miesta.

Navrch nasypte do každého pohára 1 kopcovitú lyžicu cukru. 

 

 

Teraz môžete poháre uzavrieť viečkom. 

Skladujte na chladnom mieste.

Najlepšie je skladovať v chladničke, kde vám takto vydržia minimálne rok.

 

 

Jahody nestratia chuť, ani vôňu.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie