plny-hrniec_transparent_negativ.png

EXTRA chutné rožky s čerešňovou plnkou – jemné ako pena: Toto cesto je malý zázrak, používam aj na štrúdle, buchty a koláče!

Vynikajúce starodávne cesto na prípravu najlepšieho domáceho pečiva. Cesto kysne vo vode, je neskutočne vláčne a lahodné. Používam ho aj na štrúdle, buchty a koláče.

Recept sme našli na youtube.

Potrebujeme:

420 g hladkej múky

300 g vykôstkovaných čerešní

2 vajcia

80 ml mlieka

2 lyžice kyslá smotana 20% tuku

120 g masla

50 g cukru

8 g vanilkového cukru

20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)

štipka soli

Postup:

V miske rozšľaháme vajcia so štipkou soli, cukrom a vanilkovým cukrom.

Pridáme kyslú smotanu a zalejeme kvasicovým roztokom.

Potom nalejeme rozpustené maslo a po etapách pridávame preosiatu múku. Cesto miesime asi 5 minút, kým nebude hladké.

Cesto je nelepivé a dobre sa s níím pracuje.

Hotové cesto preložíme na bavlnený uterák alebo ľanový obrúsok, môžete jednoducho na kúsok prírodnej látky, ktorý je potrebné najskôr navlhčiť vodou.

Zviažte konce látky dohromady (nie však pevne, aby cesto mohlo narásť) a potom zviažte. Cesto vložte do utierky v hlbokej miske so studenou vodou.

Cesto nechajte hodinu kysnúť vo vode.

Vykôstkované čerešne sú výborné na plnenie. Musíte ich ale najskôr scediť zo šťavy a vysušiť ich obrúskami.

vykysnuté cesto vyberieme z vody a na pomúčenej doske premiesime, kým sa neprestane lepiť na ruky.

Cesto rozdelíme na 4 kúsky.

Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 15 minút kysnúť.

Každú guľku cesta vyvaľkáme na tenkú vrstvu.

Rozdelíme na 8 kusov.

Na širokú časť každého kúska cesta položíme 2 čerešne a zrolujeme do tvaru rožteka.

Uložíme na plech vystlaný pergamenovým papierom tak, aby bol spoj na spodnej časti.

Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 15 minút kysnúť.

Pred pečením rozšľaháme vajíčko s mliekom a potrieme rožky.

Každý rožtek zľahka posypeme cukrom.

Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov 17-20 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes