plny-hrniec_transparent_negativ.png

140 g hladkej múky, 140 g masla, čerešne: Rýchly čerešňový koláč podľa babky Zdenky – tromfne aj bublaninu!

Je to starý a veľmi jednoduchý recept, ktorý ulahodí každému, kto má rád rýchle a chutné dezerty. Príprava je naozaj bleskurýchla a výsledok fantastický.

Potrebujeme:

140 g kryštálového cukru

140 g masla

140 g hladkej múky

2 celé vajíčka a 2 žĺtka

Kôra z 1 citróna nastrúhaná (voliteľné)

cca 350-400 g čerešní (môžeme nahradiť malinami, brusnicami, alebo ríbezľami)

Postup:

Koláčik je vhodný do tortovej formy s priemerom 18-20 cm. Tortu si vymastíme maslom aj po stranách.

V miske dobre vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom, pridáme vajcia a žĺtky, citrónovú kôru a nakoniec aj múku (ideálne preosiatu). Do cesta vmiešame čerešne (ja ich zvyknem aj nakrájať) a nalejeme do formy. Prípadne môžete čerešne poukladať na vrch cesta – ako vám to vyhovuje.

Pečieme pri teplote 170 stupňov cca 30-35 minút – treba kontrolovať.  Poprípade dáme na vrch cesta papier na pečenie  aby sa nepripálil. Po upečení a vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes