Papriková nátierka je jednou z mojich najobľúbenejších. Vždy, keď mám dobrú úrodu papriky, vyrobím si zásoby na celý rok. Je to jednoduché a chutí skutočne vynikajúco. V zime s čerstvým chlebíkom sa budete len tak zalizovať!
Potrebujeme:
2 kg papriky
5 strúčikov cesnaku
100 ml octu
4 feferónky (alebo podľa toho, ako pikantnú chcete nátierku mať)
2-3 lyžičky soli
60 g kryštálového cukru
Postup:
Papriku umyjeme a zbavíme stopky a jadierok. Potom spolu s očisteným cesnakom a feferónkami zomelieme v mlynčeku na mäso. Pridáme soľ, cukor, ocot a dôkladne premiešame.
Nátierku navrstvíme do čistých pohárov na zaváranie, pevne uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 85 stupňov 25 minút.
Potom necháme vychladnúť a skladujeme na chladnejšom, tmavom mieste. Pomazánka vydrží pokojne aj celý rok, teda pokiaľ ju dovtedy nezjete (u nás sa to stáva vždy :-D).
Poznámka: nátierku môžu samozrejme doladiť podľa svojich chutí a predstáv. niekto pridáva aj paradajky, baklažán alebo rôzne druhy korenín. Fantázii sa medze nekladú! :-)
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto reprofoto: coolinarika