Na celý rok: Vyrobte si vynikajúcu domácu paprikovú nátierku!

Máte bohatú úrodu papriky? Vyrobte si z nej vynikajúcu domácu nátierku na celý rok!

Papriková nátierka je jednou z mojich najobľúbenejších. Vždy, keď mám dobrú úrodu papriky, vyrobím si zásoby na celý rok. Je to jednoduché a chutí skutočne vynikajúco. V zime s čerstvým chlebíkom sa budete len tak zalizovať!

Potrebujeme:

2 kg papriky

5 strúčikov cesnaku

100 ml octu

4 feferónky (alebo podľa toho, ako pikantnú chcete nátierku mať)

2-3 lyžičky soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

60 g kryštálového cukru

Postup:

Papriku umyjeme a zbavíme stopky a jadierok. Potom spolu s očisteným cesnakom a feferónkami zomelieme v mlynčeku na mäso. Pridáme soľ, cukor, ocot a dôkladne premiešame.

Nátierku navrstvíme do čistých pohárov na zaváranie, pevne uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 85 stupňov 25 minút.

Potom necháme vychladnúť a skladujeme na chladnejšom, tmavom mieste. Pomazánka vydrží pokojne aj celý rok, teda pokiaľ ju dovtedy nezjete (u nás sa to stáva vždy :-D).

Poznámka: nátierku môžu samozrejme doladiť podľa svojich chutí a predstáv. niekto pridáva aj paradajky, baklažán alebo rôzne druhy korenín. Fantázii sa medze nekladú! :-)

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto reprofoto: coolinarika