Celozrnné rascové žemle

Celozrnné pečivo je ideálnym základom pre zdravé raňajky, desiatu či slaný olovrant. Hoci si môžete mnohé druhy celozrnného pečivo zakúpiť aj v obchode, domácej výrobe sa rozhodne nič nevyrovná. Vyskúšajte náš jednoduchý recept na zdravé pečivo, tentokrát s prenikavou vôňou rasce.

Potrebujeme:

500 g celozrnnej múky

2 lyžice olivového oleja

42 g čerstvého droždia

170 ml vlažnej vody +100 ml vlažnej vody na kvások

2 lyžičky soli

...

50 g rasce

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások. Do misky vlejeme 100 ml vlažnej vody, rozmelené kvasnice a 2 lyžice múky. Prikryjeme a necháme približne 10 minút vykysnúť.

Do väčšej misky dáme zvyšnú múku, hotový kvások, soľ, olej a 170 ml vlažnej vody. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré by sa nemalo lepiť.

Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyformujeme tvar valca, ktorý rozdelíme cca na 12 častí, z ktorých vytvarujeme jednotlivé žemle.

Žemle preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť.

Potom žemle potrieme vlažnou vodou, posypeme racsou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 20 minút pri teplote 220 stupňov.

Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť!:-)

foto: reprofoto karenhkerr