plny-hrniec_transparent_negativ.png

Čarovný jablkový koláč z hrnčeka: Najlepší jablkový koláč, aký som kedy skúsila, pripravený bez roboty!

Výborný a veľmi šťavnatý jablkový koláčik, na ktorom si pochutná celá rodina!

Výborný a veľmi šťavnatý jablkový koláčik, na ktorom si pochutná celá rodina!

 

 

Na tomto koláči je najlepšie, že ho pripravíte úplne jendoducho, len s pomocou jedného hrnčeka.

Na koláč nemusíte miešať cesto, jednoducho stačí nasypať na plech sypké prísady a pridať jablká.

Tiež ho doma voláme strúhaný koláč.

Potrebujeme:

1 šálku krupice

1 šálku hladkej múky

1 šálku práškového cukru

1 bal. prášku do pečiva

 

 

1 kg strúhaných jabĺk

Škoricu – podľa chuti

Maslo a múku na vysypanie plechu

Maslo alebo margarín na vrch koláča (100-150 g)

Plech s rozmermi 20×30 cm

Poznámka:

v recepte bola použitá šálka s objemom 3dcl.

Môžete použiť aj iný objem, ale je dôležité, aby ste používali vždy tú istú šálku na odmeranie všetkých surovín.

Postup:

Jablká si nastrúhame na strúhadle.

 

 

Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké ingrediencie (múku, krupicu, cukor, prášok do pečiva).

Strúhané jablká zmiešame so škoricou (môžeme pridať aj vanilkovú cukor).

Plech na pečenie vymastíme a vysypeme múkou.

 

 

Na dno navrstvíme časť suchej zmesi – nie príliš hrubú vrstvu, ale zároveň dosť hrubá na to, aby cez ňu nebolo vidno dno plechu.

Na suchú zmes navrstvíme strúhané jablká aj so šťavou – jablká nežmýkame.

Na jablká opäť navrstvíme suchú zmes a opäť jablká.

 

 

Nakoniec zasypeme zvyškom sypkej zmesi.

Na vrch koláča nastrúhame maslo alebo margarín.

Poznámka:

Podľa mojich skúseností je najlepšie sypkú zmes rozdeliť tak, aby bola stredná vrstva najhrubšia.

Ak je spodná vrstva príliš hrubá – koláčik môže byť suchý.

 

 

Koláč vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 40 minút, alebo kým koláč nie je na povrchu zlatistý.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes