Čarovanie z obyčajnou šľahačkou: Ak máte doma aspoň 1 kus, toto určite skúste – 9 bezkonkurenčných receptov!

Šľahačka z ľadových kaštanov

Potrebujeme:

tri  šľahačkové smotany (250g, 33%)

tri kusy tyčinky ľadových gaštanov (prípadne dve biele čokolády)

Postup:

Tento krem si môžete pripraviť aj s bielou čokoládou alebo inými obľúbenými tyčinkami. Na tri smotany potrebujete 2 biele čokolády. Smotany si dáme do hrnca a dáme variť na plameň. Už  počas zohrievania pridáme nalámané ľadové gaštany (alebo čokoládu) a necháme prevariť, za stáleho miešania. Potom hmotu necháme do druhého dňa v chladničke – minimálne odporúčam 12 hodín. Na druhý deň vyšľaháme dotuha. Používame do tort, veterníkov, zákuskov a podobne. Krém je naozaj výborný.

Karamelová šľahačka (ideálna do veterníkov)

Potrebujeme:

500 ml smotana na šľahanie (smotany na veterníky stačí aj menej, ale my ju vyjedáme aj samú)

100 g cukor kryštál

2 stužovače do šľahačky

Postup:

Zo 100 g kryštálového cukru urobíme karamel (roztopáme na panvici s hrubým dnom), do karamelu nalejeme dve šľahačky a varíme pokiaľ sa karamel nerozpustí. Pozor, treba pri tom stáť, veľmi to kypí. Dáme bokom vychladnúť a schladenú dáme na noc do chladničky do druhého dňa. Z chladničky vyberieme karamelovú šľahačku, pridáme dva stužovače a šľahačom na najvyššej rýchlosti, z nej vyšľaháme pevnú šľahačku, chvíľu to trvá, ale stojí za to, len dávať pozor a neprešľahajte ju moc.

Rýchla karamelová šľahačka bez čakania: smotanu vyšľaháme dotuha s trstinovým karamelovým cukrom. 

Na prípravu cesta: v hrnci privedieme vodu do varu, pridáme olej a soľ a prisypeme múku. Za stáleho miešania pripravíme cesto, ktoré sa nelepí na steny hrnca. Odstavíme zo sporáka. Pridávame vajcia a vyšľaháme dohladka.

Parížsky krém

Potrebujeme:

250 ml smotany na šľahanie

100 g kakaa

500 g masla

350 g kryštálového cukru

Postup:

Do hrnca nalejeme smotanu s cukrom. Preložíme na plameň a privedieme do varu – to je základ pre budúci krém – smotana musí zovrieť a cukor v nej musí byť rozpustený.

Vriacu tekutinu zložíme z plameňa a pridáme kakao. Dôkladne rozmiešame metličkou.

Takto pripravenú zmes necháme poriadne vychladnúť. Potom do tejto zmesi pridáme maslo (ideálne nakrájané na menšie kúsky) a celú zmes vyšľaháme. Šľahanie krému trvá približne 13-15 minút. Správne ušľahaný krém má nadýchanú konzistenciu (ako pena) a že je hotový spoznáme tak, že zbledne a zväčší svoj objem – vtedy môžeme prestať šľahať. Pozor aby ste krém neprešľahali tak, že bude až príliš riedky.

Používame na plnenie tort, do rolád, závinov, na zákusky a vynikajúci je aj na vianočné cukrovinky (napríklad na parížske rožky či do laskoniek).

Najlepšia čokoládová poleva zo šľahačky

Potrebujeme:

250 ml smotany na šľahanie

250 g čokolády (ja používam peniažteky, alebo klasickú tabuľkovú)

Postup:

Šľahačku si nalejeme do hrnca a zahrievame. Keď je horúca, pridáme čokoládu a miešame. Keď sa začnú tvoriť bublinky odstavíme, nevaríme! Zmes necháme vychladnúť a polievame zákusky, torty, alebo namáčame vianočné pečivo. Poleva je výborná, odporúčam!

Vylepšená šľahačka s kyslou smotanou

Potrebujeme:

250 ml šľahačkovej smotany (30-35%),

4 lyžice kyslej smotany (25-30%),

2 lyžice práškového cukru

1/2 bal. vanilkového cukru

1 stužovač do šľahačky

Postup:

V miske zalejeme šľahačkovou smotanou kyslú smotanu pridáme stužovač a šľaháme do zhustnutia..Obe smotany je dobré mať vychladené. Všľaháme aj oba cukre. Podávame ako klasickú šľahačku s ovocím alebo ako krém do sviežich zákuskov.

Domáca šľahačka – bez smotany na šľahanie

Výborný recept na domácu šľahačku. Je nielen chutnejšia, ale aj lacnejšia a omnoho lahodnejšia. Odporúčam ju skutočne každému!

1. recept

Potrebujeme:

200 ml plnotučného mlieka

125 g masla

Postup:

Mlieko zahrejmeme takmer až k bodu varu. Maslo nakrájame na menšie kúsky a vožíme do mixéra a pridávame k nemu zohriate mlieko.

Mixujeme 3 minúty a keď zmes vychladne, prelejme do misky a dáme stuhnúť na noc do chladničky. Necháme cez noc vychladiť a na druhý deň ušľaháme ako klasickú šľahačku, takto získate poriadnu nádielku domácej šľahačky. Je výborná a lepšie drží tvar aj bez stužovačov.

2. recept

Potrebujeme:

200 gramov masla
2 šálky mlieka
3/4 šálky cukru
1/3 šálky kukuričného škrobu
1 čajová lyžička vanilkovej esencie (voliteľné)

Postup:

Kukuričný škrob zmiešajte s 1/2 šálkou mlieka . Zahrejte zvyšnú 1 a 1/2 šálku mlieka spolu s cukrom. Keď sa tekutina začne variť, pridáme kukuričný škrob s mliekom. Necháme variť a miešame, kým nevznikne hustý, hladká hmota. Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť, ale sem-tam miešajte, aby sa zabránilo tvorbe vrstvy na povrchu zmesi. Maslo nakrájame na malé kúsky. Kúsky masla postupne všľaháme do vychaldnutého krému, pričom za každým kúskom dobre prešľaháme. Pokračujte v šľahaní, kým krém nie je biely a krásne nadýchaný. Nakoniec môžeme pridať vanilkovú esenciu.

Skladujeme v chladničke.

Najlepší jahodový krém

Potrebujeme:

4 plátky želatíny

250 ml smotany na šľahanie

50 g práškového cukru

150 g  čerstvých jahôd

Postup:

Plátky želatíny zalejeme studenou vodou a necháme 15 minút napučať. Potom ju rozpustíme v teplom vodnom kúpeli – nevaríme. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a došľaháme. Jahody rozmixujeme, pridáme vlažnú želatínu, premiešame a vmiešame do šľahačky. Ak nechete v šľahačke jadierka, jahodovú hmotu prepasírujte cez jemné sitko.

Dnes najobľúbenejšie