plny-hrniec_transparent_negativ.png

Čarovanie s obyčajným chlebom: 7 top receptov, ktoré z vás spravia hviezdu na každej oslave!

Trhací chlebík z rúry – pár zárezov a máte najlepšiu dobrotu dňa

Potrebujeme:

3 vajcia uvarené natvrdo

Pikantnú salámu (cca 70 g)

Šunku (cca 100 g)

Slaninku (cca 100 g)

1 červenú cibuľu nakrájanú

200 g syra (môžeme použiť rôzne druhy syra)

Paradajky, papriku, kečup…

Na vrch:

Strúhaný syr

Rozpustené maslo

Petržlenovú vňať alebo zelenú cibuľku

Postup:

Na povrchu chlebíka urobíme hlboké zárezy priečne aj pozdĺžne tak, aby sme ho celkom neprezerali.

Teraz do zárezov naplníme prísady, ktoré sme si prichystali – môžete požiť čokoľvek, čo máte poruke. Neváhajte pridať aj plátky zeleniny (paradajky, papriku..). Chlebík preložíme do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie. Povrch potrieme maslom, posypeme syrom – môžeme pridať aj zelené bylinky.

Prikryjeme alobalom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Potom alobal zložíme a necháme ešte 10-15 minút zapiecť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Harmonika

Potrebujeme:

Toastový chlieb

Alobal

Ľubovolné prísady – šunka, syr, slaninka, klobása….

1 pohár mlieka a 1 vajce na preliatie

Postup:

Na plát alobalu uložíme chlieb a konce alobalu zahneme tak, aby sme vytvorili akúsi provizórnu misku. Do zárezov vložíme striedavo prísady, ktoré máme poruke.

Zalejeme rozmiešaným vajíčkom a mliekom, prikryjeme druhým plátom alobalu tak, aby nám vznikol bochník a vložíme do vyhriatej rúry na 15 minút (pri teplote 180 stupňov).

Plnený chleba vcelku – fantastická náhrada za klasické obložené chlebíčky

Potrebujeme:

Okrúhly bochník chleba

Syr v črievku

1 cibuľu

Horčicu

Kečup

Niekoľko plátok suchej alebo polosuchej salámy

Niekoľko plátkov šunky (môžeme použiť rôzne druhy šunky, alebo slaninu)

Tvrdý syr

Čínsku kapustu

2 paradajky

Červenú papriku

Postup:

Z chlebíka odrežeme vrch a vnútro vyberieme – budeme ho potrebovať neskôr.

Na dno uložíme plátky polosuchej salámy a na salámu nanesieme syr v črievku – rozotrieme lyžičkou.

Na  syr uložíme kolieska cibule.

Na cibuľu uložíme vrstvu chlebovej striedky, ktorú sme predtým vybrali a nanesieme na ňu horčicu a niekoľko kúskov červenej papriky (ak máte dari pikantné, môžete použiť pálivú papriku). Pokračujeme vrstvou šunky.

Vrstvu šunky potrieme kečupom, na ktorý uložíme listy čínskej kapusty.

Obsah bochníka môžeme rukou jemne zatlačiť dovnútra, aby sa nám toho dovnútra zmestilo čo najviac. Na kapustu uložíme kúsky rajčín a papriky. Na zeleninu uložíme tvrdý syr nakrájaný na kúsky.

Prikryjeme vrstvou šunky. Vrstvenie ukončíme kombináciou syra, kečupu a horčice.

Takto naplnený bochník prikryjeme vrchnou časťou, zabalíme do alobalu a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 150 stupňov približne 30 minút.

Nakrájame na kúsky a môžeme podávať.

Plnené tosaty

Potrebujeme:

12 plátkov toastového chleba

6 plátkov šunky

6 obyčajných vajec (12 prepeličích)

1 ks paradajky alebo 3-4 cherry paradajky

100 g strúhaného syra – voliteľné

Zelené bylinky (kôpor, petržlenovú vňať,…)

Soľ, Čierne mleté korenie

Postup:

Z 6 plátkov chleba vykrojíme štvorec, ktorý bude slúžiť na plnenie. Plné sendviče uložíme na plech vyslaný papierom na pečenie.

Na sendviče uložíme plátok šunky a na vrch uložíme vykrojený kúsok. Do vnútra vložíme koliesko paradajky (prípadne niekoľko koliesok cherry paradajok) a rozbijeme vajíčko – 1-2 podľa veľkosti. Ochutíme soľou a korením.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým vajcia nie sú dostatočne upečené. Tesne pred koncom pečenia môžeme posypať syrom.

Pizza zo staršieho chlebíka

Pizza zo staršieho chlebíka

Potrebujeme:

Krajce staršieho chlebíka

100 g kyslej smotany alebo majonézy

1 vajce

1/3 šálky strúhaného syra

100 g polosuchej salámy

1 šálku mlieka

200 g mozzarely

Paradajkovú omáčku

Bazalku, oregano…

Olej

Postup:

Formu na pečenie vymastíme olejom a vyložíme krajcami chleba tak, aby na dne nebola medzera. Rozšľahané vajce zmiešame so smotanou, mliekom, strúhaným syrom, korením a soľou. Zmes nalejeme na chleba, pokvapkáme paradajkovou omáčkou a necháme 15 minút odstáť.

Potom uložíme plátky salámy a nakoniec aj strúhanú alebo na plátky nakrájanú mozzarellu. Môžeme posypať bazalkou alebo iným korením a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 15-20 min.

Zapečený starší chlieb s pečeným cesnakom

Fantastická večera pre celú rodinu. Navyše, na jej prípravu môžete využiť aj starší chlebík, ktorý práve potrebujete zužitkovať.

Potrebujeme:

½ šálku masla

3 hlávky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

1 bochník chleba

2  lyžice čerstvej petržlenovej vňate

1 šálku strúhaného syra

Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme nadrobno. Všetky hlávky cesnaku očistíme tak, že vrchnú stranu odrežeme, aby sme videli jednotlivé strúčiky.

Menšiu formu na pečenie vystelieme alobalom a vložíme do nej takto pripravené hlávky cesnaku. Následne ich potrieme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 minút. Ak poznáte pečený cesnak určite viete, akú úžasnú bude mať po dopečení chuť.

Upečený cesnak vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberieme jednotlivé strúčiky. Strúčiky nasekáme nadrobno a zmiešame ich v miske so syrom, maslom a petržlenovou vňaťou. Zmes dochutíme soľou a korením.

Plátky chleba potrieme cesnakovou zmesou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 240 stupňov (funkcia gril) 3-4 minúty.

Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.

Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.

Najlepšie recepty na dnes