plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kto skúsi túto čalamádu, už nebude robiť inú: Je pripravovaná za studena, bez sterilizácie a chutí fantasticky – zajtra môžete ochutnávať!

Čalamáda za studena, ktorá chuťou tromfne aj zložité šaláty.

Čalamáda je veľmi chutnou prílohou k jedlu.

 

 

Nie každému sa však čalamáda chce zavárať a pripravovať aj do zásoby.

Ak nepatríte k fanúšikom zavárania a najmä dlhého čakania, tento recept vás určite poteší.

Na skvelej čalamáde si totiž môžete pochutnať hneď.

 

 

Za mňa je chuť tejto čalamády taká vynikajúca, že ju môžete jesť aj samú.

U nás sa podáva celý rok aj namiesto šalátov.

Potrebujeme:

2,5 kg hlávkovej kapusty

 

 

1 kg papriky (ak chcete použiť aj uhorky, dajte 500 g papriky a 500 g uhoriek)

0,5 kg cibule

0,5 kg mrkvy

15 dkg cukor kryštál

500 ml octu

 

 

1 dl rastlinného oleja

1 deko korenia

Ako sami vidíte, nejedná sa o žiadne náročné suroviny, ktoré by ste museli pracne zháňať.

V prevažnej väčšine bude stačiť mrknúť do špajze a bude mať po starostiach.

Postup:

V prvom rade si očistite zeleninu:

 

 

kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku a nastrúhajte pomocou strúhadla na drobné rezančeky.

Z cukru, octu, oleja a deka si urobte zálievku, ktorú dostatočne premiešajte.

Následne ju vlejte do pripravenej zmesi zeleniny.

 

 

Tu upozorňujeme, že deko je potreba preosiať cez sitko, aby sme sa zbavili horčičného semienka.

Zmes zálievky a zeleniny dobre premiešajte.

Takto nechajte na 24 odležať.

 

 

Hotovo bez sterilizácie

Následne už len stačí zmes naliať do vopred pripravených pohárov.

Zmes do nich nalejte aj so šťavou, riadne uzavrite a odložte do chladu.

 

 

Máte hotovo.

Jednoduché že? Žiadne varenie ani sterilizácia.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes