BABIČKINA čalamáda na studeno – najlepší RECEPT: Žiadne zaváranie ani varenie! Ide o najlepšiu prílohu, akú poznám

Výborná domáca čalamáda, ktorá chuti ako kapustový šalát.

U nás je nesmierne obľúbený a míňa sa rýchlosťou blesku.

Recept mám od svojej babky, ktorá túto čalamádu vyskúšala pred pár rokmi a keď sme ju ochutnali, okamžite sme od nej pýtali recept.

Táto čalámada je naozaj tá najlepšia, chutí ako šalát a zbožňujú ju aj tí, ktorí inak čalamádu nemusia.

Potrebujeme:

2,5 kg hlávkovej kapusty

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 kg papriky (ja som dala farebnú)

0,5 kg cibule

0,5 kg mrkvy

15 dg kryšt. cukru

500 ml octu

1 dl oleja

1 deko

Voliteľné:

Uhorka

Pálivá paprika

Postup:

Kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku očistite a nastrúhajte na rezance.

Spravte si zálievku z cukru, octu, oleja a deka.

Deko preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte), premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny.

Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť.

Potom už len naložte do fliaš aj so šťavou, uzavrite a odložte do chladu.

Nemusíte sterilizovať.

Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete – u nás mizne skutočne rýchlo.

Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých fľaštičiek.

Najchutnejšia príloha k nedeľnému rezňu a šalátu. U nás sa ale táto čalamáda vyjedá aj rovno z pohára.

Prajeme vám dobrú chuť! :)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár