plny-hrniec_transparent_negativ.png

BABIČKINA čalamáda na studeno – najlepší RECEPT: Žiadne zaváranie ani varenie! Ide o najlepšiu prílohu, akú poznám

Výborná domáca čalamáda, ktorá chuti ako kapustový šalát.

U nás je nesmierne obľúbený a míňa sa rýchlosťou blesku.

 

 

Recept mám od svojej babky, ktorá túto čalamádu vyskúšala pred pár rokmi.

Keď sme ju ochutnali, okamžite sme od nej pýtali recept.

Táto čalámada je naozaj tá najlepšia, chutí ako šalát a zbožňujú ju aj tí, ktorí inak čalamádu nemusia.

 

 

Potrebujeme:

2,5 kg hlávkovej kapusty

1 kg papriky (ja som dala farebnú)

0,5 kg cibule

0,5 kg mrkvy

15 dg kryšt. cukru

500 ml octu

1 dl oleja

1 deko

 

 

Voliteľné:

Uhorka

Pálivá paprika

Postup:

 

 

Kapustu, mrkvu a cibuľu.

Papriku očistite a nastrúhajte na rezance.

 

 

Spravte si zálievku z cukru, octu, oleja a deka.

Deko preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte), premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny.

 

 

Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť.

Potom už len naložte do fliaš aj so šťavou, uzavrite a odložte do chladu.

Nemusíte sterilizovať.

 

 

Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete – u nás mizne skutočne rýchlo.

Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých fľaštičiek.

 

 

Najchutnejšia príloha k nedeľnému rezňu a šalátu.

U nás sa ale táto čalamáda vyjedá aj rovno z pohára.

Prajeme vám dobrú chuť! :)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes