Čalamáda na studeno – najlepší recept: Žiadne zaváranie ani varenie – ide o najlepšiu prílohu, akú poznám!

Výborná domáca čalamáda, ktorá chuti ako kapustový šalát. U nás je nesmierne obľúbený a míňa sa rýchlosťou blesku. 

Výborná domáca čalamáda, ktorá chuti ako kapustový šalát.

U nás je nesmierne obľúbený a míňa sa rýchlosťou blesku.

 

 

Potrebujeme:

2,5 kg hlávkovej kapusty

1 kg papriky (ja som dala farebnú)

...

0,5 kg cibule

0,5 kg mrkvy

15 dg kryšt. cukru

500 ml octu

1 dl oleja

1 deko

 

 

Postup:

Pripravíme si všetku zeleninu.

Kapustu nastrúhame alebo nakrájame nadrobno.

 

 

Mrkvu ošúpeme a tiež nastrúhame.

Cibuľu ošúpeme.

Nadrobno nakrájame.

 

 

Papriku umyjeme a nakrájame nadrobno.

Prípadne môžete aj papriku s cibuľkou nastrúhať –  je to oveľa pohodlnejšie.

 

 

Pripravte si zálievku:

Z cukru, octu, oleja a deka (to preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte) pripravíme zmes na zalievanie.

Všetko dôkladne premiešajte.

Následne vlejte do zmesi zeleniny.

 

 

Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť.

Potom už len naložte do pohárovaj so šťavou.

Uzavrite a odložte do chladu.

 

 

Nemusíte sterilizovať.

Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete.

U nás mizne skutočne rýchlo.

 

 

Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých pohárov.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay