Kto skúsi túto čalamádu, už nebude robiť inú: Je pripravovaná za studena, bez sterilizácie a chutí fantasticky – zajtra môžete ochutnávať!

Čalamáda je veľmi chutnou prílohou k jedlu. Nie každému sa však čalamáda chce zavárať a pripravovať aj do zásoby. Ak nepatríte k fanúšikom zavárania a najmä dlhého čakania, tento recept vás určite poteší. Na skvelej čalamáde si totiž môžete pochutnať hneď.

Potrebujeme:

  • 2,5 kg hlávkovej kapusty
  • 1 kg papriky (ak chcete použiť aj uhorky, dajte 500 g papriky a 500 g uhoriek)
  • 0,5 kg cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 15 dkg cukor kryštál
  • 500 ml octu
  • 1 dl rastlinného oleja
  • 1 deko korenia

Ako sami vidíte, nejedná sa o žiadne náročné suroviny, ktoré by ste museli pracne zháňať. V prevažnej väčšine bude stačiť mrknúť do špajze a bude mať po starostiach.

Postup:

V prvom rade si očistite kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku a nastrúhajte pomocou strúhadla na drobné rezančeky. Z cukru, octu, oleja a deka si urobte zálievku, ktorú dostatočne premiešajte a následne vlejte do pripravenej zmesi zeleniny. Tu upozorňujeme, že deko je potreba preosiať cez sitko, aby sme sa zbavili horčičného semienka. Zmes zálievky a zeleniny dobre premiešajte a nechajte na 24 odležať.

Hotovo bez sterilizácie

Následne už len stačí zmes naliať do vopred pripravených pohárov. Zmes do nich nalejte aj so šťavou, riadne uzavrite a odložte do chladu. Máte hotovo. Jednoduché že? Žiadne varenie ani sterilizácia.

ZDROJ:justcoolidea.ru