Tento čaj z pomarančovej kôry a škorice je skvelým spôsobom, ako dodať telu prospešné látky. Podľa portálu curapelanatureza vám môže pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach, preto by bola škoda, keby ste šupy z pomaranča vyhadzovali.
Pomarančová kôra obsahuje dôležité živiny, ako vitamín C a polyfenoly. Na dochutenie čaju z pomarančovej kôry a zlepšenie účinkov, pridajte škoricu, ktorá má hneď niekoľko zdravotných výhod.
Čaj z pomarančovej kôry a škorice:
– bojuje proti infekciám
– pomáha pri redukcii hmotnosti
– pomáha znížiť hladinu cholesterolu
– zmierňuje žalúdočné a črevné ťažkosti
– metabolizuje a znižuje hladinu tuku v krvi
– podporuje správne fungovanie imunitného systému
Výhody pomarančovej kôry
Pomarančová kôra je vynikajúcim zdrojom vitamínov A, B5, B6, C a obsahuje tiež vápnik, meď, železo, fosfor, horčík, draslík a zinok. Pomáha napríklad pri týchto zdravotných ťažkostiach:
– podporuje trávenie
– pomáha zmierňovať pálenie záhy
– pôsobí proti infekciám a chorobám dýchacích ciest
– pomáha pri správnom fungovaní imunitného systému
– zmierňuje príznaky bronchitídy, chrípky, kašľa, astmy, aj alergie
Rada: V prípade silného a opakovaného pálenia záhy užívajte čaj z pomarančovej kôry každý deň po dobu 20 dní.
Pomáha znižovať hladinu cholesterolu
Okrem hore uvedených výhod obsahuje pomarančová kôra hespetidín, druh flavonoidu s vynikajúcimi vlastnosťami metabolizovať tuk v krvi a redukovať ho, aby sa uľahčila jeho eliminácia. Podporuje tiež činnosť pečene.
Uľahčuje chudnutie
Pomarančová kôra je nízkokalorická, obsahuje vlákninu a má detoxikačné vlastnosti, ktoré vám pomôžu pri chudnutí. Vzhľadom na schopnosť podporovať vylučovanie tukov sa odporúča pri redukčnej diéte.
Bojuje proti akné a kožným chorobám
Vďaka svojim protizápalovým, antibakteriálnym a protiplesňovým vlastnostiam pomáha v boji proti akné. Vysoký obsah vitamínu C navyše minimalizuje škvrny a predčasné starnutie.
Príprava:
Vyberajte si pomaranče, ktoré sú chemicky neošetrené alebo kôru pred prípravou čaju dôkladne vyčistite teplou vodou a hubkou. Potom kôru ošúpte, dajte do hrnca, zalejte 200 ml vody a počkajte, kým zovrie. Nechajte lúhovať spolu s tyčinkou škorice asi 15 minút a keď mierne vychladne, vypite.