zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Čaj z listov moruše je zabudnutý poklad pre zdravie: Takto úžasne vám pomôže!

Čaj z listov moruše sa bežne používa na zmiernenie príznakov menopauzy.

 

 

Ale mnohí ľudia stále nevedia, že má toľko lekárskych výhod.

Tento strom je čoraz populárnejší, pretože moruša sa dobre prispôsobí akémukoľvek druhu pôdy.

Zatiaľ čo kedysi bola súčasťou mnohých záhrad, dnes sa jej popularita pomaly opäť rastie.

 

 

Viac vápnika ako mlieko

Nedávna štúdia japonského ministerstva zdravotníctva, ktorú uvádza portál fabiosa deklaruje, že listy moruše majú viac vápnika ako živočíšne mlieko a sú ideálne pre tých, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy, alebo pre tých, ktorí nekonzumujú živočíšne produkty.

Okrem vápniku má čaj z listov priadky morušovej aj ďalšie výhody:

 

 

-vysoký obsah vitamínu C, ktorý je vhodný pre kosti, zuby a cievy,

-posilňuje imunitný systém,

– pôsobia, antioxidačne

– pomáhajú zvyšovať libido,

– regulujú spánok,

– zlepšujú pružnosť pokožky,

 

 

– eliminujú pupienky,

– pomáhajú pri cukrovke,

– priaznivo pôsobia na reprodukčný systém,

– mužom pomáhajú pri problémoch s prostatou,

-vhodný na liečbu angíny,faryngitídy a bronchitídy,

-zmierňuje vypadávanie vlasov a potláča plešatenie, nádchu,

-zmierňuje prejavy alergie, prechladnutie, hnačky,

-zmierňuje migrény a bolesti hlavy,

-pomáha pri úzkosti a depresiách.

Listy moruše majú tiež vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, bojovať proti obezite, predchádzať cukrovke, hypertenzii či dokonca rakovine.

Recept na morušový čaj

 

 

Tu je jednoduchý recept na prípravu „hodvábneho“ čaju, ako sa čaju s morušových listov tiež hovorí.

Potrebujeme:

Jednu polievkovú lyžicu sušených listov moruše

4-5 šálok vody.

Postup:

Akonáhle voda zovrie, nalejte ju do čajníka so sušenými listami moruše, nechajte vychladnúť a pite bez sladenia.

Čaj skladujte v chladničke alebo v tepelne odolnej nádobe najviac jeden deň.

Ďalšie recepty z moruše

 

 

Tinktúra

Na prípravu tinktúry potrebujeme:

100 g sušených listov moruše

1/2 litra 70 % obilného destilátu

1 sklenenú nádobu s viečkom

tmavé sklenené fľašky s kvapkadlom

Postup:

Zmiešajte 300 ml prevarenej vody a 700 ml alkoholu.

Listy moruše vložte do tmavej sterilizovanej fľaše, zalejte zriedeným alkoholom a pevne uzavrite.

Takto nechajte stáť pri izbovej teplote v skrinke po dobu 15 dní, pričom zmes 2-krát denne premiešajte.

Po uplynutí tejto doby zmes preceďte a nalejte do tmavých fľaštičiek s kvapkadlom.

Užívanie: 20 kvapiek 2-krát denne do pol pohára vody.

Rada: Pri zbere listov dbajte na to, aby boli listy zdravé.

Tinktúru uchovávajte mimo dosahu slnka, v tmavej skrinke alebo zásuvke.

Nezabudnite každú fľaštičku označiť dátumom výroby.

Pri správnom skladovaní vám tinktúra vydrží až 2 roky. 

 

 

Tinktúra z čerstvých listov

V tomto prípade sa použije čistý destilát bez riedenia. 

Potrebujeme:

125 g čerstvých listov

1/2 litra destilátu

Postup:

Umyte nasekané čerstvé listy, zalejte alkoholom a nechajte stáť 10 dní v tmavom pohári. Táto tinktúra vydrží 1 rok.

Tinktúra s vodkou

Je tiež možné vyrobiť tinktúru s vodkou.

Potrebujeme:

1 liter vodky

100 g sušených listov moruše

Postup:

Zmiešajte obe zložky vo fľaši z tmavého skla.

Fľašu pevne uzavrite a uložte do chladničky.

Nechajte lúhovať 15 dní a miešajte 2-krát denne.

Po uplynutí tejto doby uchovávajte tinktúru v tmavej, dobre uzavretej nádobe mimo dosahu tepla a svetla.

Užívanie: Zrieďte 1 čajovú lyžičku vodou a užívajte 2 až 3-krát denne. 

Recept mojej babičky na kŕčové žily

 

 

Moja starká nedala dopustiť na listy moruše v alpe.

Tento liek používala zásadne na vonkajšie použitie – na kŕčové žily, boľavé a opuchnuté nohy.

Ako ju vyrobiť?

Na jej prípravu budete potrebovať čerstvé listy moruše, Alpu a sklenenú fľašu.

Pri výrobe sa držíme pomeru 1:5, čiže na 100 gramov listov pripadá 500 ml pálenky a podobne.

 

 

Vďaka tomuto pomeru si ľahko pripravíte toľko tinktúry, koľko potrebujete.

Morušové listy dôkladne umyjeme a pokrájame na menšie kúsky.

Vo fľaši ich následne zalejeme alkoholom približne 1 cm nad úroveň listov.

Nádobu uzavrieme, odložíme na tmavé miesto a zmes necháme macerovať dva týždne (moja teta dávala do okna v pivnici, kde bývala tma).

Po uplynutí doby tinktúru scedíme a uskladníme v tmavej nádobe.

Takto ju budete mať poruke vždy, keď budete potrebovať.

Prajeme veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie