Domáci čaj, ktorý pomáha pri chrípke, kašli a čistí pľúca od hlienu!

Trápi vs kašeľ, nádcha a prechladnutie? Máme pre vás perfektný domáci recept, ktorý je výborným doplnkom pri liečbe sezónnych a vírusových ochorení.

Určite skúste, je to jednoduché na prípravu a veľmi účinné.

Tento liečivý čaj podľa receptu z youtube prečistí pľúca, vylieči bronchitídu, aj angínu. 

Potrebujeme:

1 koreň chrenu

1 ČL medu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

šťavu z 1/2 citróna

Postup:

Koreň chrenu si očistíme a nastrúhame najemno.

Odvážime si z neho 10 g, preložíme ho do šálky.

Zalejeme ho 200 ml vriacej vody. 

Necháme lúhovať 10 minút, prikryté pokrievkou alebo tanierikom.

Do šálky si dáme lyžičku medu.

Vytlačíme do nej šťavu z polovice citróna a nalejeme do nej aj výluh z chrenu. 

Hotovo.

Čaj stačí už len zamiešať a vypiť.

Pite podľa potreby.

Druhý recept: Chrenový zázrak na imunitu, proti vírusom a rýchle uzdravenie počas choroby

 

Potrebujeme:

250 g chrenu

200 g kvalitného medu

Šťavu z 1 citróna

3 cm zázvoru (nemusí byť)

Postup:

Chren aj zázvor rýchlo olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zalejeme ho pohárom prevarenej, ale nie horúce, vody. Starostlivo všetko premiešame, prikryjeme a necháme odstáť pol druhej hodiny v izbovej teplote.

Po uplynutí tejto doby precedíme a tiež starostlivo vytlačíme tekutinu cez sterilne čisté plátenko a vmiešame  celý med a trochu citrónovej šťavy.

Čo dokáže chren?

Chren je trvácna rastlina, ktorá má biele korene s hnedkastou šupou.

Tie vydržia aj najväčší chlad. Chren sa spočiatku pestoval ako bylina a jeho vlastnosti možno aj charakterizovať, ako bylinu. Jeho veľmi silná aróma je spôsobená éterickými olejmi, ktoré sú v ňom obsiahnuté.

Chren má výrazný antibiotický efekt a posilňujúce účinky.

Chren dokáže v tele účinne eliminovať infekcie a je výborným doplnkom liečby všetkých chorôb z prechladnutia.

Pri chrípke potláča množenie baktérií a vírusov a prehrieva organizmus.

Pri kašli a nádche chren uvoľňuje zahlienenie, jeho silica rozpúšťajú usadený sekrét na slizniciach dýchacích ciest ako v prínosových dutinách, tak v pľúcach a prieduškách.

Tento účinok pocítite už pri jeho krájaní, drvenie alebo strúhanie, kedy sa uvoľňujú látky s dezinfekčným pôsobením, čo sa prejavuje slzením ako u cibule.

Osvedčenou prírodnou medicínou vo chrípkovom období je dať si každý deň 1 lyžičku čerstvého chrenu.

Okrem toho, že je v chrene veľa vitamínov, odporúčajú ho aj dietológovia, pretože má veľmi nízky obsah sacharidov a vysoký obsah vlákniny.

Všetky liečivé účinky chrenu

-Silne podporuje obranyschopnosť

-Antiseptické – protizápalové účinky

-Antibiotické účinky

-Prečisťuje krv

-Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi

-Prevencia pred vznikom rakoviny

-Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami

-Znižuje vysoký cholesterol z krvi

-Zvyšuje krvný tlak

-Udržiava pevné a čisté cievy

-Čistí dýchací systém od hlienov

-Močopudné účinky – odvodňuje nadbytočnú vodu

-Prečisťuje obličky a močové cesty

-Lieči zápaly v močových cestách a obličkách

-Zlepšuje trávenie

-Odstraňuje plynatosť

-Podporuje vyprázdňovanie

-Podporuje rýchlosť metabolizmu – chudnutie

-Urýchľuje pálenie podkožného tuku a tuku v potrave

-Odstraňuje migrénové stavy – bolesti hlavy

-Dodáva telu energiu

-Zvyšuje pozornosť a pamäť

Ako konzumovať chren pre zdravie?

Chren sa môže konzumovať rôznymi spôsobmi. Ako vynikajúca obloha a čerstvo nastrúhaný, ale tiež ako chrenová omáčka napríklad k mäsu. Používa sa aj do nálevu (napríklad k repe, či paprike).

Mladé listy chrenu je vhodné pripraviť ako šalát.

Keď už máme chren nastrúhaný, polejeme ho trochou citrónovej šťavy, aby nezhnedol. Potom ho môžeme dochutiť octom, cukrom alebo dokonca majonézou.

Veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay