plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bulharský šalát: Výborný zaváraný pikantný šalátik!

Pripravte si doma legendárny bulharský šalát, na ktorý sme za čias minulých chodili do lahôdok.

Odkedy som objavil tento recept, tak iný šalát už nepripravujem – pripomína mi totiž detstvo.

 

 

Vynikajúci zaváraný bulharský šalát podľa receptu z youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.

Potrebujeme:

1,5 kg zrelých paradajok

1 kg červenej kapie

600 g cibule

2 papriky Alma (mierne pikantné)

120 g olivového oleja

3-4 ČL paradajkového pretlaku

80 g jablčného octu

20 g soli

Postup:

 

 

Umyté paradajky očistíme.

Nakrájame na kocky, vložíme do hrnca a dáme variť.

Z papriky odstránime stonku, semiačka a nakrájame ju na tenké pásiky.

 

 

Pikantnú papriku očistíme, nakrájame na malé kocky a vložíme do misky.

Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky.

 

 

Uvarené paradajky rozšľaháme ponorným mixérom a prepasírujeme do hrnca.

Do hrnca s cibuľou pridáme olej, preložíme ho na sporák, pridáme lyžičku soli a počas miešania restujeme.

 

 

Keď je cibuľa mäkká, pridáme pretlak a za miešania 2-3 minúty smažíme.

Potom pridáme prepasírované paradajky, pomiešame a necháme variť minimálne 10 minút.

 

 

Do umytých zaváraninových pohárov pridáme lyžicu vody, položíme ich na plech a vložíme do rúry.

Rúru zapneme na 100°C na cca 10 minút.

 

 

Potom rúru vypneme a poháre necháme v horúcom vzduchu so zatvorenými dvierkami.

Papriku pridáme do hrnca, posolíme zvyškom soli a za občasného miešania varíme na sporáku asi 20 minút.

 

 

Potom pridáme ocot, premiešame a ďalej varíme na miernom ohni.

Šalát pomocou lievika preložíme do pohárov a na pevno uzavrieme vysterilizovanými viečkami.

 

 

Nakoniec poháre prekryjeme dekou a necháme vychladnúť.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes