Pripravte si doma legendárny bulharský šalát, na ktorý sme za čias minulých chodili do lahôdok.
Odkedy som objavil tento recept, tak iný šalát už nepripravujem – pripomína mi totiž detstvo.
Vynikajúci zaváraný bulharský šalát podľa receptu z youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.
Potrebujeme:
1,5 kg zrelých paradajok
1 kg červenej kapie
600 g cibule
2 papriky Alma (mierne pikantné)
120 g olivového oleja
3-4 ČL paradajkového pretlaku
80 g jablčného octu
20 g soli
Postup:
Umyté paradajky očistíme.
Nakrájame na kocky, vložíme do hrnca a dáme variť.
Z papriky odstránime stonku, semiačka a nakrájame ju na tenké pásiky.
Pikantnú papriku očistíme, nakrájame na malé kocky a vložíme do misky.
Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky.
Uvarené paradajky rozšľaháme ponorným mixérom a prepasírujeme do hrnca.
Do hrnca s cibuľou pridáme olej, preložíme ho na sporák, pridáme lyžičku soli a počas miešania restujeme.
Keď je cibuľa mäkká, pridáme pretlak a za miešania 2-3 minúty smažíme.
Potom pridáme prepasírované paradajky, pomiešame a necháme variť minimálne 10 minút.
Do umytých zaváraninových pohárov pridáme lyžicu vody, položíme ich na plech a vložíme do rúry.
Rúru zapneme na 100°C na cca 10 minút.
Potom rúru vypneme a poháre necháme v horúcom vzduchu so zatvorenými dvierkami.
Papriku pridáme do hrnca, posolíme zvyškom soli a za občasného miešania varíme na sporáku asi 20 minút.
Potom pridáme ocot, premiešame a ďalej varíme na miernom ohni.
Šalát pomocou lievika preložíme do pohárov a na pevno uzavrieme vysterilizovanými viečkami.
Nakoniec poháre prekryjeme dekou a necháme vychladnúť.
Dobrú chuť!
Video návod: