Bulharský jablkový koláč na 3 hrnčeky: Najjednoduchší jablkáč bez vajec – okamžite si ho zamiluje celá rodina!

Tradičný Bulharský dezert, ktorý si zamiluje každý, kto obľubuje jablkové dezerty s jednouchou prípravou. Hovorí sa mu tiež koláč na tri hrnčeky - ide o naozaj rýchly a veľmi šťavnatý dezert. Na prípravu používame hrnček s rovnakým objemom (250 ml) a menší plech na pečenie, prípadne okrúhlu tortovú formu!

Tradičný Bulharský dezert, ktorý si zamiluje každý, kto obľubuje jablkové dezerty s jednouchou prípravou. Hovorí sa mu tiež koláč na tri hrnčeky – ide o naozaj rýchly a veľmi šťavnatý dezert. Na prípravu používame hrnček s rovnakým objemom (250 ml) a menší plech na pečenie, prípadne okrúhlu tortovú formu!

Potrebujeme:

  • Hrnček múky
  • Hrnček krupice
  • Hrnček cukru
  • 1 a pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • Citrónová šťava
  • 5 stredne veľkých jabĺk

Na koniec:

  • pohár mlieka (cca 200 ml)

Postup:

Zmiešajte si suché ingrediencie: múku, krupicu, cukor a prášok do pečiva. Môžete pridať aj štipku soli.

Jablká si nastrúhame na hrubšie kúsky (môžeme použiť vopred nastrúháné jablká, alebo si pomôcť kuchynským robotm)alebo kuchynsky robot. Pokvapkajte ich šťavou z citróna, aby zbytočne nestmavli.

Formu na pečenie vymastíme maslom, následne na ňu nasypte 1/3 suchej zmesi a potom 1 vrstvu jabĺk. Potom znova suché cesto a vrstva jabĺk.

...

Mali by vám vyjsť približne 3 vrstvy. Skôr, ako koláč vložíte do rúry, rovnomerne ho polejte pohárom horúceho, takmer vriaceho mlieka.

Vrch koláča popichajte špáradlom tak, aby sa mlieko dostalo čo najhlbšie do jednotlivých vrstiev. Pečieme pri teplote 180 približne 50-60 minút, alebo podľa skúseností s vašou rúrou.

 

Prajeme vám dobrú chuť!:-)

zdroj: lifter