V lese na ne stúpame a pritom sú skutočným pokladom: Chutia ako lieskové oriešky!

Tieto drobné plody sú predovšetkým pochúťkou pre vtáky a iné lesné tvory.

 

 

Mnoho ľudí totiž ani nevie, že sú jedlé.

Môžete ich pridať do cesta, urobiť z nich sušienky alebo ich chrumkať surové.

 

 

Spoznajte vďaka informáciám z portálu newsy.gotujmy ich vlastnosti a zistite, ako tieto orechy využiť v kuchyni.

Pri jesennej prechádzke bukovým lesom či parkom sa oplatí pozerať pod nohy a venovať pozornosť nenápadným plodom zaujímavého tvaru.

Sú ukryté v škrupine, ktorá po otvorení pripomína kvet pokrytý drobnými ihličkami.

Nie je to nič iné ako bukvice, ktoré sú významnou potravou pre mnohé lesné zvieratá.

 

 

Málokto si uvedomuje, že je bukvica jedlá a veľmi chutná.

Zistite, ako ju jesť a na čo sa dá použiť

Premýšľate nad tým, či sa môžu bukvice jesť?

Buk je plodom buka obyčajného, ​​ktorý rastie na celom Slovensku.

Sú malé, hnedej farby a ukryté v tvrdom obale pokrytom chĺpkami.

 

 

Keď bukvica dozreje, rozdelí sa na štyri časti, z ktorých vypadnú plody.

Dajú sa zbierať na jeseň.

Bukvice sa môžu konzumovať surové alebo pražené.

 

 

Chutia veľmi podobne ako lieskové orechy.

Hodia sa do šalátov a sladkého pečiva, ako sú koláče a všetky druhy koláčikov.

Môžete si z nich pripraviť aj nálev, či tinktúru, v niektorých krajinách sa dokonca vyrába z bukvíc aj olej.

 

 

Upozornenie: Konzumácia veľkého množstva surových bukvíc môže spôsobiť nepríjemné príznaky, ako je hnačka, bolesť brucha, nevoľnosť a vracanie a bolesť hlavy.

Tá je výsledkom pôsobenia v nich obsiahnutého fagínu, teda alkaloidu.

Aby ste však pocítili takéto príznaky, museli by ste zjesť veľké množstvo týchto plodov. 

Plody môžete aj opražiť, pretože fagín sa pri vysokých teplotách rozkladá.

 

 

Vlastnosti bukvíc

Tieto orechy, rovnako ako mnohé iné, pozostávajú hlavne z tuku.

Na druhom mieste sú bielkoviny, nasledujú sacharidy a organické a fenolové kyseliny.

Toto obsahujú bukvice: 

 

 

tuky, vrátane nenasýtených mastných kyselín

proteín

cukry

škrob

vitamíny skupiny B

organické kyseliny, vrátane kumarovej, ferulovej, vanilovej, citrónovej, jablčnej

saponíny

horčík

vápnik

železo

fosfor

Čo sa dá vyrobiť z bukvíc?

 

 

Bukvice sa dajú v kuchyni využiť na prípravu rôznych chutných jedál a nápojov.

Pripravíte z nej krehké sušienky, ideálne k jesennému čaju.

Sú vhodné aj na prípravu nálevu s prídavkom medu alebo cukru.

 

 

Niektorí si vyrábajú aj tinktúru z bukvíc, obohatenú o škoricu a klinčeky.

Pečené bukvice sa hodia aj do šalátov či kaší.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie