Superrýchly a jednoduchý recept, cesto sa hneď spracováva, bez kysnutia. Môžte použiť aj ako cesto na kysnutý koláč, na slimáky, rožteky a čo vám len napadne. Recept mám od Michaely B. (Leela) a veľmi podobný postup som našla aj na youtube.
Potrebujeme:
500g hladkej múky
1 kocka droždia (cca 5dkg)
1dcl olej
3dcl mlieka
2 lyžice kryštálového cukru
trošku soli
štipka sódy bikarbóny
lekvár
Postup:
Do mlieka pridáme 2 lyžice kryštálového cukru a dáme zohriať.
Do misky si pripravíme múku, pridáme trošku soli a štipku sódy bikarbóny.
Do polovice zohriateho mlieka si rozdrobíme kocku droždia a necháme podrásť.
Do nádobky s múkou, soľou a sódou bikarbónou vlejeme mlieko s droždím, olej a prilievame druhú polovicu mlieka.
Vypracujeme cesto. Cesto by sa nemalo veľmi lepiť na ruky.
Aby sa vám s ním ľahšie pracovalo, môžte si ruky potrieť olejom.
S cestom HNEĎ pracujeme, rukou vytvarujeme „placku“ a vyrežeme štvorce alebo kruhy. Plníme lekvárom.
Ukladáme vedľa seba na plech vystlatý papierom.
Každú buchtu potrieme z hora a zo strán olejom. Ja som posypala aj mandľovými lupienkami.
Dáme do rúry na 180 stupňov cca 30 minút.
Ešte teplé ich potrieť studeným mliekom, do ktorého vmiešame vanilkový cukor :) Po vychladnutí posypeme cukrom.