plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajomstvo, ako pripraviť najchutnejšie BUCHTY pod slnkom: Parené buchty už nerobím, toto je niečo fantastické!

Jedlo, ktoré milujú všetci, dospelí aj deti, sú určite parené buchty.

Je to stará dobrá klasika, na ktorej sme odchovaní skoro všetci.

Málokomu sa však s nimi chce doma „piplať“ a tak si to často zjednodušíme a buchty kúpime v obchode.

 

 

Žiadne parenie, skúste fintu šéfkuchára

Predstavte si však, že máte perfektný recept od človeka, ktorý tých buchiet za svoj život urobil tisíce a má v ňom vychytané všetky chybičky.

„Základom úspechu je určite správny pomer surovín a samozrejme, treba dať pozor na proces kysnutia.

Náš recept je však trošku iný v tom, že buchty nakoniec neparíme, ale varíme v horúcej vode a môžem povedať, že sú chutnejšie,“ hovorí Tomáš Hakl z bratislavskej Buchtárne.

 

 

Prísady:

Na kvások potrebujeme:

1.5 dl vlažného mlieka

1 kacka droždia

1 PL cukru

Na cesto potrebujeme:

½ kg polohrubej múky

2,5 dl vlažného mlieka

Postup:

Zmiešajte 1,5 dl vlažného mlieka, 1 kocku droždia a 1 PL kryštálového cukru.

 

 

Nechajte 10 minút vykysnúť, kým na povrchu neuvidíte bublinky.

Do vykysnutého kvásku pridajte ½ kg polohrubej múky.

Pridajte aj štipku soli a 2,5 dl vlažného mlieka.

 

 

Vypracujte hladké cesto.

Necháme ho kysnúť pod utierkou pol hodinku.

 

 

 

Vykysnuté cesto potom dajte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte asi na hrúbku 1 cm.

Z cesta urobte rovnaké štvorce (asi 5×5 cm).

 

 

Naplňte lyžičkou lekváru, nutelou – čím len chcete.

Potom spojte všetky konce štvorca a poriadne spojte, aby obsah nevytiekol.

 

 

 

 

Nakoniec nechajte ešte ďalších 15 minút podkysnúť.

Potom vložte do vriacej vody na 15 minút – tieto buchty sa teda neparia na paráku, ale varia v horúcej vode.

Ak urobíte cesta viac, môžete si ho aj zamraziť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes