plny-hrniec_transparent_negativ.png

Z 1 cesta máte napečené na celý týždeň: Buchty ako pavučinka a najlepšie kakaové slimáky z jednej várky – cesto rastie rovnom pred očami!

Najlepšie kysnuté cesto, z ktorého pečiem pravidelne, lebo nám doma najviac chutí. je jemnulinké a veľmi, veľmi chutné!

Potrebujeme:

  • 1 kg hladkej múky,
  • 3 lyžice kr. cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru, alebo vanilková aróma podľa chuti
  • 5 dkg čerstvého droždia v 1 dl teplého mlieka
  • 25 dkg rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky
  • 3 – 4 dl vlažného mlieka

Na kakaových slimákov:

  • rozpustené maslo
  • kakao
  • práškový cukor

Do buchiet:

  • džem

Postup:

1 kg hladkej múky sa preoseje do hlbšej nádoby, pridá sa štipky soli, 3 lyžice cukru a vanilka. 5 dkg droždia sa rozmelí, posype 1 lyžičkou cukru a zaleje 1 dl teplého mlieka. Keď kvások vyjde, pridajte ho do múky zmiešanej s 25 dkg rozpusteného masla alebo margarínu. Pridáme 1 celé vajce a 2 žĺtky a 3 – 4 dl mlieka. Cesto dobre potrite vlažným mliekom a potom ho zakryte a nechajte kysnúť 1 až 2 hodiny.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve polovice, jedno z nich vyvaľkáme, potrieme s roztopeným maslom a posypeme kakaom. Pevne ho zrolujte, nakrájajte a uložte na plech vysltaný papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňov cca. 25 až 30 minút. Keď sú upečené pečie, potrieme horúcim mliekom s cukrom.

Zvyšné cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, na okraj dáme lyžičku džemu, zrolujeme a uložíme na plech, nie príliš blizko vedľa seba. Potrieme rozpusteným maslom, necháme podkysnúť a pečieme pri teplote 170 stupňov asi 30 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: ketkes

Najlepšie recepty na dnes