Najlepšie kysnuté cesto, z ktorého pečiem pravidelne, lebo nám doma najviac chutí. je jemnulinké a veľmi, veľmi chutné!
Potrebujeme:
- 1 kg hladkej múky,
- 3 lyžice kr. cukru
- 1 bal. vanilkového cukru, alebo vanilková aróma podľa chuti
- 5 dkg čerstvého droždia v 1 dl teplého mlieka
- 25 dkg rozpusteného masla
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- 3 – 4 dl vlažného mlieka
Na kakaových slimákov:
- rozpustené maslo
- kakao
- práškový cukor
Do buchiet:
- džem
Postup:
1 kg hladkej múky sa preoseje do hlbšej nádoby, pridá sa štipky soli, 3 lyžice cukru a vanilka. 5 dkg droždia sa rozmelí, posype 1 lyžičkou cukru a zaleje 1 dl teplého mlieka. Keď kvások vyjde, pridajte ho do múky zmiešanej s 25 dkg rozpusteného masla alebo margarínu. Pridáme 1 celé vajce a 2 žĺtky a 3 – 4 dl mlieka. Cesto dobre potrite vlažným mliekom a potom ho zakryte a nechajte kysnúť 1 až 2 hodiny.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve polovice, jedno z nich vyvaľkáme, potrieme s roztopeným maslom a posypeme kakaom. Pevne ho zrolujte, nakrájajte a uložte na plech vysltaný papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňov cca. 25 až 30 minút. Keď sú upečené pečie, potrieme horúcim mliekom s cukrom.
Zvyšné cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, na okraj dáme lyžičku džemu, zrolujeme a uložíme na plech, nie príliš blizko vedľa seba. Potrieme rozpusteným maslom, necháme podkysnúť a pečieme pri teplote 170 stupňov asi 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: ketkes