Tento recept mi je naozaj perfektný. Pár prísad a máte fantastický koláčik ku kávičke. Mne sa veľmi dobre hodil včera, keď nám v kuchyni zvýšili 3 prezreté marhule z domácej úrody. Určite skúste, je výborný.
Poznámka: v originálnom recepte je uvedený syr riccota, ja som ho nahradila tvarohom rozmiešaný s kyslou smotanou a výsledok bol vynikajúci.
Potrebujeme:
3 vajcia
200 g jemného tvarohu + 50 g kyslej smotany (ak nemáte, dá sa nahradiť aj 250 g masla, alebo pomazánkovým maslom – ja som nemala)
150 gramov kr. cukru
1 bal. prášku do pečiva
300 gramov hladkej múky
3 broskyne (prípadne iné ovocie)
Postup:
Tvaroh dobre rozmiešame s kyslou smotanou, aby vznikla jednotná zmes. Ak nemáte tvaroh a smotanu, môžete použiť maslo, alebo pomazánkové maslo, riccotu, prípadne len 250 g tvarohu.
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny – šľahajte čím dlhšie (aj 10 minút) aby bola konzistencia naozaj nadýchaná. Pridajte tvarohovú zmes a dobre rozmiešajte. Nakoniec vmiešame špachtľou preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiešame jednotné cesto.
Cesto navrstvíme do formy (24 cm), ktorú sme si vymastili a vysypali múkou. Na cesto uložíme plátky broskýň a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 40 minút – ale táto doba je naozaj len približná, koláč je treba sledovať a keď je zlatistý a pekne narastie, treba ho vybrať. Nakoniec len posypeme práškovým cukrom.
zdroj: blog.giallozafferano.it