Rozhodli ste sa pre hostí pripraviť dezert, ktorý ich ohúri? Stačí ak si zapamätáte tieto dva jednoduché triky s lístkovým a odpaľovaným cestom a vaše dezerty budú zlatým klincom každej udalosti!
Lístkové cesto
Potrebujeme:
1 plát lístkového cesta s rozmerom 20 x 30 cm
Na pudingovú náplň:
500 ml mlieka
6 žĺtkov
1 vanilkový cukor (alebo vanilkový lusk)
120 g kryštálového cukru
50 g kukuričného škrobu
Na polevu:
125 g práškového cukru
2 PL citrónovej šťavy
30 g tmavej čokolády na varenie
Postup:
Lístkové cesto si dajte na papier na pečenie, posypte práškovým cukrom, prikryte ďalším listom papiera na pečenie a zakryte ďalším plechom. Dajte upiecť do predhriatej rúry na 190 stupňov a pečte asi 25 minút. Upečené cesto rozkrojte na 4 rovnaké časti.
Pripravte si krém. Nalejte mlieko do hrnca a dajte na sporák na mierny ohrev. Pridajte vanilku, alebo vanilkový cukor. Žĺtky si vymiešajte s cukrom a škrobom do hladkej konzistencie , potom primiešajte do mlieka a uvarte hustý krém. Navrstvite tento krém na tri kusy lístkového cesta. Na štvrtý kus cesta pôjde cukrová poleva z práškového cukru a citrónovej šťavy.
Citrónovú šťavu vymiešajte s cukrom tak, aby vám vznikla polohustá poleva. Čokoládu si rozpustite vo vodnom kúpeli a potom ňou pomocou lyžičky oblievajte v pásikoch plát s cukrovou polevou. Následne vytvorte vzor pomocou príborového nožíka.
Teraz pláty s krémom poukladáme na seba a navrch dáme plát poliaty cukrovou polevou. Odložte na chvíľu do chladničky, aby sa krém trochu vstrebal do cesta môžete podávať. Dobrú chuť!
Odpaľované cesto
Potrebujeme:
200 ml vody
70 g masla
soľ
1 ČL cukru
140 g hladkej múky
4 vajcia
Na krém:
500 ml mlieka
60 g kryštálového cukru
1 PL vanilkovej esencie
2 vajíčka
1 – 2 PL rumu, alebo rumovej esencie
60 g vanilkového pudingu (prášku)
250 g šľahačkovej smotany (vyšľahanej na šľahačku)
Na polevu:
2 – 3 PL marhuľového džemu
200 g čokolády
160 ml šľahačkovej smotany
1 PL medu
Na dekoráciu:
60 g lieskových orechov
20 g masla
1 PL medu
Postup:
Maslo si nakrájajte na kocky a dajte do hrnca. Zalejte vodou, pridajte štipku soli, lyžičku cukru, nechajte zovrieť a premiešajte, aby sa rozpustené maslo spojilo s vodou. Potom pridajte múku a vymiešajte cesto. Nechajte trochu vychladnúť a pridajte vajíčka. Vymiešajte hladké cesto, ktoré si naplňte do cukrárenského vrecúška a tvarujte na plech, pokrytý papierom na pečenie.
Pečte v predhriatej rúre pri 190 stupňoch asi 30 minút. Pripravte si krém. Dajte do hrnca 300 ml mlieka, cukor a rum. Pudingový prášok vyšľahajte spolu so zvyšným mliekom, vajíčkami a vanilkovou esenciou. Následne pridajte do hrnca s mliekom a uvarte hustý krém. Prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť. Vychladnutý krém rozšľahajte mixérom a vymiešajte so šľahačkou.
Naplňte krém do cukrárenského vrecúška a dlhou špičkou plňte upečené rohlíčky z odpaľovaného cesta. Každý rohlíček potom natrite marhuľovým džemom pomocou silikónového štetca. Šľahačkovú smotanu zmiešajte v hrnci s nalámanou čokoládou, alebo čokoládovými kvapkami a medom. Uvarte čokoládovú polevu. Do tej potom namočte vrch každého rohlíčka.
Na masle opražte lieskové oriešky a pridajte med. Každý rohlíček posypte rozdrvenými opraženými lieskovcami. Nechajte stuhnúť a môžete podávať. Dobrú chuť!
Videonávod
Ďalšie nápady z lístkového cesta