plny-hrniec_transparent_negativ.png

Brilantné triky s cestom: Takto vykúzlite 2 úžasné dezerty, ktoré ohúria každého hosťa!

Rozhodli ste sa pre hostí pripraviť dezert, ktorý ich ohúri? Stačí ak si zapamätáte tieto dva jednoduché triky s lístkovým a odpaľovaným cestom a vaše dezerty budú zlatým klincom každej udalosti!

Rozhodli ste sa pre hostí pripraviť dezert, ktorý ich ohúri? Stačí ak si zapamätáte tieto dva jednoduché triky s lístkovým a odpaľovaným cestom a vaše dezerty budú zlatým klincom každej udalosti!

Lístkové cesto

Potrebujeme:

1 plát lístkového cesta s rozmerom 20 x 30 cm

Na pudingovú náplň:

500 ml mlieka

6 žĺtkov

1 vanilkový cukor (alebo vanilkový lusk)

120 g kryštálového cukru

50 g kukuričného škrobu

Na polevu:

125 g práškového cukru

2 PL citrónovej šťavy

30 g tmavej čokolády na varenie

Postup:

Lístkové cesto si dajte na papier na pečenie, posypte práškovým cukrom, prikryte ďalším listom papiera na pečenie a zakryte ďalším plechom. Dajte upiecť do predhriatej rúry na 190 stupňov a pečte asi 25 minút. Upečené cesto rozkrojte na 4 rovnaké časti.

Pripravte si krém. Nalejte mlieko do hrnca a dajte na sporák na mierny ohrev. Pridajte vanilku, alebo vanilkový cukor. Žĺtky si vymiešajte s cukrom a škrobom do hladkej konzistencie , potom primiešajte do mlieka a uvarte hustý krém. Navrstvite tento krém na tri kusy lístkového cesta. Na štvrtý kus cesta pôjde cukrová poleva z práškového cukru a citrónovej šťavy.

Citrónovú šťavu vymiešajte s cukrom tak, aby vám vznikla polohustá poleva. Čokoládu si rozpustite vo vodnom kúpeli a potom ňou pomocou lyžičky oblievajte v pásikoch plát s cukrovou polevou. Následne vytvorte vzor pomocou príborového nožíka.

Teraz pláty s krémom poukladáme na seba a navrch dáme plát poliaty cukrovou polevou. Odložte na chvíľu do chladničky, aby sa krém trochu vstrebal do cesta môžete podávať. Dobrú chuť! 

Odpaľované cesto

Potrebujeme:

200 ml vody

70 g masla

soľ

1 ČL cukru

140 g hladkej múky

4 vajcia

Na krém:

500 ml mlieka

60 g kryštálového cukru

1 PL vanilkovej esencie

2 vajíčka

1 – 2 PL rumu, alebo rumovej esencie

60 g vanilkového pudingu (prášku)

250 g šľahačkovej smotany (vyšľahanej na šľahačku)

Na polevu:

2 – 3 PL marhuľového džemu

200 g čokolády

160 ml šľahačkovej smotany

1 PL medu

Na dekoráciu:

60 g lieskových orechov

20 g masla

1 PL medu

Postup:

Maslo si nakrájajte na kocky a dajte do hrnca. Zalejte vodou, pridajte štipku soli, lyžičku cukru, nechajte zovrieť a premiešajte, aby sa rozpustené maslo spojilo s vodou. Potom pridajte múku a vymiešajte cesto. Nechajte trochu vychladnúť a pridajte vajíčka. Vymiešajte hladké cesto, ktoré si naplňte do cukrárenského vrecúška a tvarujte na plech, pokrytý papierom na pečenie.

Pečte v predhriatej rúre pri 190 stupňoch asi 30 minút. Pripravte si krém. Dajte do hrnca 300 ml mlieka, cukor a rum. Pudingový prášok vyšľahajte spolu so zvyšným mliekom, vajíčkami a vanilkovou esenciou. Následne pridajte do hrnca s mliekom a uvarte hustý krém. Prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť. Vychladnutý krém rozšľahajte mixérom a vymiešajte so šľahačkou.

Naplňte krém do cukrárenského vrecúška a dlhou špičkou plňte upečené rohlíčky z odpaľovaného cesta. Každý rohlíček potom natrite marhuľovým džemom pomocou silikónového štetca. Šľahačkovú smotanu zmiešajte v hrnci s nalámanou čokoládou, alebo čokoládovými kvapkami a medom. Uvarte čokoládovú polevu. Do tej potom namočte vrch každého rohlíčka.

Na masle opražte lieskové oriešky a pridajte med. Každý rohlíček posypte rozdrvenými opraženými lieskovcami. Nechajte stuhnúť a môžete podávať. Dobrú chuť!

Videonávod

Ďalšie nápady z lístkového cesta

Najlepšie recepty na dnes