Breza je strom, ktorý je nielen krásny, ale ukrýva sa v nej aj ohromná liečivá sila! Podľa portálu smakdnia sme pre vás pripravili článok, v ktorom sa dozviete o jej užitočných vlastnostiach.
Možno vás to prekvapí, ale breza je skutočne nabitá zdravím. Má močopudné, čistiace, protireumatické a protizápalové vlastnosti.
Odborníci tvrdia, že breza pomáha pri stavoch ako je:
– cukrovka
– obezita
– zápcha
– opuchy
– vysoký krvný tlak
– zápal obličiek
– zápal močového mechúra
– obličkové kamene
– horúčka
– chrípka
– zápal dutín
– anémia
– nespavosť
V prírodnej medicíne sa listy brezy používajú predovšetkým pre svoje analgetické vlastnosti a tiež pre upokojujúci účinok na pokožku. Preto sa využívajú pri liečbe:
– ekzémov
– alopécie
– psoriázy
– reumatizmu
– osteoartritídy
– artritídy
– dermatózy
– psoriázy
– celulitídy
– akné
Breza je vynikajúcim zdrojom vitamínu C a môžete použiť jej listy, kôru, púčiky, aj šťavu.
Ďalšie terapeutické účinky brezy:
– Je veľmi nápomocná pri chorobách obličiek pre svoje močopudné účinky. Odstraňuje obličkovú koliku, zápal obličiek a cystitídu. Okrem toho pomáha správnemu fungovaniu obličiek.
– Brezová kôra je dobrá na odvar proti chrípke a horúčke.
– Zmierňuje bolesti pri brušnej kolike.
– Znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi.
– Je veľmi účinná proti infekciám, pretože je skvelým antibakteriálnym prostriedkom.
– Listy brezy pôsobia ako prírodné preháňadlo a prispievajú k eliminácii zápchy. Odporúča sa piť šálku brezového čaju. Navyše, vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam, brezový čaj zmierňuje plynatosť, kŕče a hnačky.
– Odvar z brezy je účinný na lupiny a posilňuje vlasy.
– Ak sa breza aplikuje ako obklad, pomáha pri reumatických ťažkostiach.
Brezová šťava je skutočný elixír zdravia. Perfektne hydratuje telo, obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a flavonoidy. Čistí obličky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje vzhľad pokožky a vlasov, odporúča sa pri žalúdočných vredoch, chudokrvnosti a srdcových chorobách.
Ako a kedy získať brezovú šťavu?
Brezová šťava sa získava skoro na jar, keď je priemerná teplota počas dňa okolo 10 – 15 stupňov. Vtedy príroda ožíva, objavujú sa prvé púčiky a na stromoch prúdia životodarné šťavy.
RADA: Najlepší čas je približne medzi 20. marcom a 5. aprílom.
Brezová šťava je chutná, vďaka obsahu glukózy. Nie je hustá, ani lepkavá. Takou sa stáva až po odparení vody. Získanú šťavu treba vypiť čerstvú v množstve asi 2 poháre denne. Môžete ju uchovávať v chladničke, nie však dlhšie ako 4 dni.
Na zdravie!