Tento recept asi nemusíme nikomu zvlášť predstavovať – radí sa medzi všeobecne obľúbené kulinárske klasiky.
Väčšina z vás má určite svoj ostrieľaný recept, podľa ktorého tento pokrm pripravuje, ale aj tento náš stojí rozhodne za vyskúšanie.
Tradičný recept na klasiku zo slovenských stolov z youtube kanála Varíme a pečieme.
Potrebujeme:
bravčové stehno alebo pliecko
smotanu na varenie alebo na šľahanie
vodu
1 cibuľu
hladkú múku
soľ
mletú sladkú papriku
mleté čierne korenie
Postup:
Na začiatku umyjeme bravčové mäso.
Nakrájame na menšie kocky.
Vložíme do misky.
Ošúpeme cibuľu.
Nakrájame a vložíme do samostatnej misky.
V hrnci zohrejeme olej.
Do rozpáleného oleja v hrnci pridáme cibuľu.
Znížime teplotu.
Cibuľu smažíme na miernom ohni do zlatista.
Keď je cibuľa dostatočne osmažená, pridáme mäso.
Teplotu mierne zvýšime a obsah premiešame.
Mäso osolíme a zamiešame.
Po chvíli pridáme čierne korenie a premiešame.
Keď sa nám mäso zatiahne, pridáme mletú papriku.
Zamiešame a necháme smažiť najviac minútu.
Takto osmažené mäso podlejeme vodou.
Privedieme do varu.
Po zovretí znížime teplotu, prikryjeme a na miernom ohni dusíme, kým nebude mäso mäkké.
Keď je mäso dostatočne mäkké, pridáme smotanu.
V pohári zmiešame múku s vodou.
Zmes pomaly prilievame do hrnca a miešame, kým nedosiahneme požadovanú hustotu.
Zmes dobre premiešame.
Na miernom ohni varíme ešte 10-15 minút.
Hotový perkelt môžeme servírovať napríklad s haluškami.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: