Luxusné bravčové koleno: Potrite ho touto vynikajúcou marinádou a upečte ho spolu s kyslou kapustou!

Pripravte si toto pečené bravčové koleno na pive a kyslej kapuste.

Fantastický recept, za ktorý vás budú doma nosiť na rukách.

 

Potrebujeme:

1,5 kg bravčového kolena

3 bobkové listy

6 klinčekov

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 cibule

petržlenovú vňať

2 mrkvy

1 ČL soli

čili papričku

500 ml svetlého piva

údený bravčový bôčik

500 – 600 g kyslej kapusty

2 strúčiky cesnaku

čierne mleté korenie

1 PL celozrnnej horčice

1 PL medu

rascu podľa chuti

200 ml svetlého piva

voliteľné: borievky, aníz podľa chuti

Na marinádu:

 

 

1 ČL dijonskej horčice

1 PL medu

1 PL sójovej omáčky

1 ČL olivového oleja

Postup:

Bravčové koleno si vložíme do hrnca, pridáme bobkový list, borievky, klinčeky, ošúpanú cibuľu, stonky petržlenu a aníz.

Potom vložíme ošúpanú, na menšie kusy nakrájanú mrkvu, osolíme, pridáme čili a všetko zalejeme 500 ml piva.

 

 

Nakoniec ešte dolejeme vodu, aby bol hrniec plný.

Dáme na sporák na mierny ohrev, prikryjeme pokrievkou a varíme asi 2 hodiny. 

Medzitým si nakrájame údený bôčik (alebo slaninu) a na rozohriatu panvicu s olejom si dáme orestovať nadrobno nakrájanú cibuľu s nasekaným cesnakom. 

 

 

Kyslú kapusty zbavíme prebytočnej vody a navrstvíme ju na orestovanú cibuľu spolu s pokrájaným bôčikom.

Okoreníme, pridáme rascu a podlejeme 200 ml piva. 

 

 

Pridáme horčicu, med, dobre premiešame a dusíme na miernom ohni asi 15 – 20 minút.  

Uvarené koleno vyberieme z hrnca, uložíme ho na tanier a narežeme po povrchu.

V miske si pripravíme marinádu zo sójovej omáčky, 1 lyžice medu, 1 lyžičky dijonskej horčice a lyžičky olivového oleja.

Udusenú kapustu navrstvíme na plech, na ňu položíme koleno a natrieme ho pripravenou marinádou. 

 

 

Dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote 220 °C.

Pečieme asi 20 – 25 minút. 

Po 10 minútach pečenia potrieme ešte zvyškom marinády a dopečieme.

 

 

Hotovo.

Môžeme nakrájať a servírovať. 

Prajeme dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay