zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Možno ju práve máte doma a vôbec nepoznáte tento zázračný účinok: Bravčová masť lieči a nemusíte ju ani jesť!

Naši starí rodičia konzumovali omnoho viac bravčovej masti ako my a pritom ich netrápilo množstvo z chorôb a zdravotných problémov, ktoré kvária dnešných ľudí.

 

 

Tento bravčový tuk totiž sám o sebe nie je vôbec zdraviu škodlivý, práve naopak.

Samozrejme, je potrebné konzumovať ho v zdravej miere, ale možno budete sami prekvapení, aké výhody pre vás bude táto mastná pochúťka mať.

 

 

Masť je omnoho lepšia ako olej – aby vás liečila, nemusíte sa jej však ani dotknúť!

Masť má omnoho vyšší stupeň zadymenia, ako rastlinné tuky, alebo maslo.

To znamená, že sa tak rýchlo neprepaľuje a nevznikajú v nej zdraviu škodlivé a karcinogénne látky tak rýchlo, ako keď pripravujete jedlo na inom tuku.

Okrem toho je tu však jeden účinok, o ktorom by mal vedieť každý – dokáže liečiť bez toho, aby ste ju jedli.

Bravčová masť je totižto zázrak pre zdravú pokožku – na rozdiel od drahých krémov z obchodu totižto prestupuje až do hlbších vrstiev pokožky, kde dokáže skutočne liečiť a pomáhať.

 

 

Zázrak, ktorý netreba ani jesť!

Bravčová masť obsahuje kyseliny, ktoré dokážu liečivú látku zakonzervovať a poslať priamo do hlbších častí pokožky.

Podľa toho, aké bylinky použijete, lieči napríklad ekzémy, zápaly, pomáha pri hojení jaziev, kŕčových žilách a vďaka kolagénu krásne vypína pleť a bojuje proti vráskam.

Nechtíková masť starých materí – toto v lekárni nekúpite

Zázrak starých materí, ktorý má nespočetné množstvo využitia pre zdravie a krásu.

stačí natrieť na hrudník a máte najlepší liek pri záchvatoch kašľa, a to aj astmatického,

odstraňuje bolesti chrbta, svalov i kĺbov

pre bábätká a matky je neoceniteľný,

upokojuje pokožku,

bojuje proti ekzémom, kožným zápalom, akné,

najlepší liek na kŕčové žily, modriny a drobné ranky,

dezinfikuje a upokojuje,

lieči štípance od hmyzu, odreniny aj drobné jazvy po operácii či úraze.

 

Ako ju vyrobiť?

Bravčovú masť dáme na plameň a necháme rozpustiť, keď začne masť perliť vmiešame kvety nachtíka – platí pomer na 500 g masti, 1 hrsť bylín.

Celé spolu necháme na plameni ešte asi 5 minút, potom necháme na 24 hodín odstáť.

Tento postup – prevretie a odstavenie opakujeme 3x.

Potom prepasírujeme cez gázu a máme hotovú masť, ktorú skladujeme v čistých nádobkách v chlade.

 

 

Domáca masť na odreniny, bolesti kĺbov a kožné ťažkosti

Potrebujeme 250 g bravčovej masti a dve plné hrste kvetov kamilky.

Masť rozpustíme na plameni, pridáme kamilky  a všetko sa privedieme do varu.

Potom odstavíme, nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto na 24 hodín.

Na ďalší ďalší deň zmes zohrejeme a prelisujeme cez plátno.

Tieto masteimôžete vyrábať z rôznych byliniek, ale napríklad aj z pagaštanu konského a cibuľových šupiek.

Každá masť je dobrá na niečo iné. :-)

Aké sú ďalšie výhody masti pre vaše zdravie (toto pokojne ukážte manželke, keď vás bude prehovárať na zdravú stravu :D)

 

1

 

– posilňuje imunitný systém

– obsahuje Omega 6 mastné kyseliny, ktoré chránia srdce a pomáhajú znižovať škodlivý cholesterol

– obsahuje cennú kyselinu arachidónovú

– optimálne množstvo slaniny posilňuje steny a elascitiu ciev, regulujú krvný tlak a pozitívne vplývajú na jemné svalstvo

– konzumovať by ju mali najmä fajčiari, obsahuje totiž selén, ktorý zabraňuje oxidácii a znižuje negatívne účinky fajčenia na naše telo

– obsahuje vitamíny skupiny B, najmä vitamín B3

– balzam na opicu – slanina absorbuje nabytok alkoholu v tele a rýchlo zníži jeho hladinu

– v slanine sa nachádza ajkyselina hyalurónová, ktorá sa osvedčila v boji proti vráskam.

– ak slaninu konzumujete s mierou (odporúčaná dávka je približne 30 gramov), nemusíte sa obávať priberania, práve naopak, na metabolizmus má veľmi pozitívny vplyv

 

 

Nemusíte chovať vlastné prasiatko, ale kupujte takúto

Ak kupujete surovú slaninu u mäsiara, kupujte ju aj s kožou. Z nej totiž urobíte výbornú huspeninu. Tá je skvelá aj na väzy, chrupavky a kosti. Zo zvyšku si môžete vyrobiť výborné domáce oškvarky a už spomínanú domácu masť.

Bonus: Tajomstvo najlepších oškvarkov pod slnkom

Asi 200 g bravčového sadla bez kože nakrájame na kocky a preložíme na plameň. Za stáleho miešania opekáme na plameni, môžeme vidieť ako sa postupne vytápa voňavá bravčová masť.

Teraz necháme na plameni variť, až kým neuvidíme prvé obrysy oškvarkov. Trvá to dlhšiu dobu, preto to chce trochu trpezlivosti, ale motiváciou vám bude krásna vôňa.

Keď už vidíme v tekutine jasne oškvarky, naberačkou odoberieme masť – starostlivo si ju uchováme a používame v domácnosti. Teraz, keď sú oškvarky krásne hnedasté, opatrne pridáme do zmesi pár lyžíc mlieka. Pridávame pomaly, mlieko slúži na to, aby zmes nekypela a tiež budú vďaka nemu oškvarky lepšie, jemnejšie.

Zľahka osolíme a teraz už len scedíme, masť odložíme a oškvarky si naložíme na chlebík.

Prajeme vám dobrú chuť!:-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie tipy pre zdravie