zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Bravčová masť a jej účinky na zdravie – toto všetko dokáže!

Naši starí rodičia konzumovali omnoho viac bravčovej masti ako my a pritom ich netrápilo množstvo z chorôb a zdravotných problémov, ktoré kvária dnešných ľudí. Tento bravčový tuk totiž sám o sebe nie je vôbec zdraviu škodlivý, práve naopak.

Naši starí rodičia konzumovali omnoho viac bravčovej masti ako my a pritom ich netrápilo množstvo z chorôb a zdravotných problémov, ktoré kvária dnešných ľudí. Tento bravčový tuk totiž sám o sebe nie je vôbec zdraviu škodlivý, práve naopak.

Samozrejme, je potrebné konzumovať ju v zdravej miere, ale možno budete sami prekvapení, aké výhody pre vás bude táto mastná pochúťka mať.

Foto: tjn

Masť je omnoho lepšia ako olej – aby vás liečila, nemusíte ju vôbec jesť!

 

Masť má omnoho vyšší stupeň zadymenia, ako rastlinné tuky, alebo maslo. To znamená, že sa tak rýchlo neprepaľuje a nevznikajú v nej zdraviu škodlivé a karcinogénne látky tak rýchlo, ako keď pripravujete jedlo na inom tuku.

Okrem toho je tu však jeden účinok, o ktorom by mal vedieť každý – dokáže liečiť bez toho, aby ste ju jedli.

Bravčová masť je totižto zázrak pre zdravú pokožku – na rozdiel od drahých krémov z obchodu totižto prestupuje až do hlbších vrstiev pokožky, kde dokáže skutočne liečiť a pomáhať.

Foto: tjn

Zázrak na mnohé choroby!

Bravčová masť obsahuje kyseliny, ktoré dokážu liečivú látku zakonzervovať a poslať priamo do hlbších častí pokožky.

Podľa toho, aké bylinky použijete, lieči napríklad ekzémy, zápaly, pomáha pri hojení jaziev, kŕčových žilách a vďaka kolagénu krásne vypína pleť a bojuje proti vráskam.

Pri bronchitíde

Kapustný list trochu pobúchať tĺčikom na mäso, potrieť hruď masťou a priložiť kapustný list.

Pri horúčke, bolesti v hrudníku a zapálených prieduškách

Do masti nalejte domácu pálenku, dobre vymiešajte, natrite na hruď, priložiť kapustovým listom, priložiť nejakú nahriatu utierku a dobre „zababušiť“.

Foto: tjn

Pri angíne

Slaninu/len bielu/nakrájať na tenulinké plátky, poprášiť sladkou mletou paprikou, opatrne položiť na boľavé hrdlo, zaviazať a ak sa dá, tak nechať cez noc pôsobiť.

Boľavé hrdlo

Pri kašli a boľavom hrdle sa prikladá masť a gáza na boľavé hrdlo a necháva pôsobiť.

Bravčová masť a nechtík – zázrak nielen na boľavé kolená

Foto: tjn

Zázrak starých materí, ktorý má nespočetné množstvo využitia pre zdravie a krásu.

-stačí natrieť na hrudník a máte najlepší liek pri záchvatoch kašľa, a to aj astmatického,

-odstraňuje bolesti chrbta, svalov i kĺbov

-pre bábätká a matky je neoceniteľná,

-upokojuje pokožku,

-bojuje proti ekzémom, kožným zápalom, akné,

-najlepší liek na kŕčové žily, modriny a drobné ranky,

dezinfikuje a upokojuje,

-lieči štípance od hmyzu, odreniny aj drobné jazvy po operácii či úraze.

Ako ju vyrobiť?

Bravčovú masť dáme na plameň a necháme rozpustiť, keď začne masť perliť vmiešame kvety nachtíka – platí pomer na 500 g masti, 1 hrsť bylín. Celé spolu necháme na plameni ešte asi 5 minút, potom necháme na 24 hodín odstáť.

Tento postup – prevretie a odstavenie opakujeme 3x. Potom prepasírujeme cez gázu a máme hotovú masť, ktorú skladujeme v čistých nádobkách v chlade.

Domáca masť na bolesti kĺbov a kožné ťažkosti

Potrebujeme 250 g bravčovej masti a dve plné hrste kvetov kamilky.

Masť rozpustíme na plameni, pridáme kamilky  a všetko sa privedie do varu. Potom odstavíme, nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto na 24 hodín.

Na ďalší ďalší deň zmes zohrejeme a prelisujeme cez plátno.

Okrem kamiliek  môžete tieto maste na kolená vyrábať aj z bobkovéh listu, pagaštanu konského a cibuľových šupiek.

Masť na nádchu, alergie a dýchacie ťažkosti

Foto: pixabay

Ako ju vyrobiť?

Potrebujeme:

20-30 listov nádchovníka

Bravčovú masť – 200 g

Tuk najprv rozohrejte, pridajte čerstvé listy nádchovníku, teplotu stiahnite na najnižší stupeň a asi 2 hodiny udržiavajte stálu teplotu.

Občas premiešajte a nechajte bylinku lúhovať. Potom nechajte vychladnúť a uložte na 24hodín do chladničky. Druhý deň postup zopakujte, nechajte vychladnúť a ešte vlažnej preceďte do uzatvárateľných pohárov. Skladujte v chlade.

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie tipy pre zdravie