Výborný dezert na víkend, alebo perfektná maškrta k popoludňajšej kávičke. Tento dezert určite nebudete robiť len raz, je naozaj vynikajúci!
Potrebujeme:
Cesto:
4 vajcia
120 g kr. cukru
90 g pšeničnej múky hladkej
90 g zemiakového škrobu
20 g kakaa
4 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1 čajová lyžička škorice
1 polievková lyžica silnej kávy
3 polievkové lyžice hustej kyslej smotany
Jablková hmota:
1 liter jablkového pyré
8 čajových lyžičiek želatíny
125 ml vody
Krém:
650 ml smotany na šľahanie
200 ml gréckeho jogurtu
80 g kr. cukru
5 čajových lyžičiek želatíny
125 ml vody
1 polievková lyžica silnej kávy
0,5 čajovej lyžičky škorice
Ďalej:
200 g piškót
50 g strúhanej čokolády
Postup:
Cesto:
Bielky vyšľahajte s cukrom na tuhý sneh. Znížte otáčky a postupne pridajte žĺtky, múku zmiešanú so škrobom, práškom do pečiva, kakao, škoricu, kávu, olej a smotanu. Premiešajte.
Cesto nalejte do pekáča s rozmermi 22 x 33 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 20 minút pri 180 ° C. Necháme vychladnúť.
Jablková hmota:
Želatínu zalejte studenou vodou a nechajte napučať a potom zahrievaním rozpustite. Pridajte do jablkového pyré a dôkladne premiešajte. Nalejte hmotu na piškótu. Vyrovnajte a vložte do chladničky na pol hodiny.
Krém:
Vychladenú smotanu vyšľahajte šľahačom. Jemne zmiešajte s jogurtom, práškovým cukrom, kávou, škoricou a želatínou rozpustenou vo vode (najskôr necháme napučať, potom zahrievaním rozpustíme a nakoniec vmiešame do smotanovej hmoty). Nalejte polovicu hmoty na jablká. Na jablkovú hmotu uložte piškóty a nalejte zvyšnú smotanovú hmotu. Dajte do chladničky na hodinu.
Pred servírovaním posypte nastrúhanou čokoládou.
zdrooj: aronia-wiemcojem