Fantastický recept na neodolateľný dezert s karamelovým krémom.
Dezert sa výborne hodí v bežný deň a bude sa vynímať hlavne pri slávnostných chvíľach.
Chutný recept na lahodný orechovo-krémový dezert z youtube kanála Leckeres und einfaches Essen.
Potrebujeme:
Na cesto:
6 vajec
štipku soli
10 g prášku do pečiva
80 g kryštálového cukru
60 g múky
80 g pražených vlašských orechov
Na varený krém:
3 vajcia
5 g vanilkového cukru
80 g kryštálového cukru
50 g múky
400 ml mlieka
200 g masla
Na karamel:
100 g kryštálového cukru
100 ml smotany na šľahanie
20 g masla
Na krém:
100 ml smotany na šľahanie
50 g kryštálového cukru
250 g mascarpone
Na karamelizované orechy:
100 g kryštálového cukru
100 g vlašských orechov
Postup:
Do hlbokej misky pridáme vajcia.
Pridáme štipku soli a mixérom vyšľaháme.
Počas šľahania postupne pridávame cukor.
Do nádoby nasypeme múku, prášok do pečiva, lyžicou premiešame a preosejeme do vajíčkovej zmesi.
Zmes jemne metličkou zamiešame.
Pražené vlašské orechy rozmixujeme, pridáme do zmesi a premiešame.
Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 25-30 minút pri teplote 180°C.
Do hrnca pridáme vajcia a vanilkový cukor.
Ďalej pridáme cukor a metličkou vymiešame.
Pridáme múku a zamiešame.
Nakoniec do zmesi nalejeme mlieko.
Premiešame a hrniec preložíme na sporák.
Krém varíme za stáleho miešania na strednom ohni do zhustnutia.
Potom krém nalejeme do misky, prekryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.
Na panvicu nasypeme cukor.
Keď sa cukor takmer úplne roztopí, môžeme ho nechať za stáleho miešania skaramelizovať.
Potom nalejeme horúcu smotanu a zamiešame.
Pridáme zmäknuté maslo a miešame, kým sa neroztopí.
Karamel prelejeme do misky, prekryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.
Do samostatnej hlbokej misky pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme mixérom.
Postupne počas šľahania pridávame uvarený smotanový krém.
Nakoniec pridáme karamel a dôkladne vyšľaháme.
Cesto nožom rozkrojíme vodorovne na polovicu.
Rozkrojenú polovicu cesta potrieme krémom, preložíme ďalším cestom, opäť aj s bokmi potrieme krémom.
Vložíme na 4 hodiny do chladničky.
Do panvice nasypeme cukor a necháme ho skaramelizovať.
Nasypeme vlašské orechy, zamiešame a na nízkej teplote smažíme 6 minút.
Orechy preložíme na papier na pečenie, necháme úplne vychladnúť a potom vložíme na 30 minút do chladničky.
Do misky pridáme smotanu, cukor a vyšľaháme krém.
Potom pridáme mascarpone a opäť dôkladne vyšľaháme.
Krém pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na vrch dezertu.
Skaramelizované orechy nožom nasekáme, posypeme vrch dezertu a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod:
https://youtu.be/6wB3RwCg5eo