Božské zemiaky podľa Jamieho Olivera: Takto pripravené budú aj obyčajné zemiaky delikatesou!

498

Jamie Oliver, obľúbený anglický šéfkuchár a autor niekoľkých kníh, pripravil tieto jednoduché recepty, s ktorými sa aj obyčajné zemiaky premenia na majstrovské dielo. S týmito radami pripravíte zemiaky, ako skúsený šéfkuchár. Už nikdy nebudú rozvarené a bez chuti. Vaše jedlo bude ako z nóbl reštaurácie!

Tieto recepty si určite odložte. Zídu sa vám vždy keď budete pripravovať zemiaky a vaša rodina, aj hostia, budú nadšení!

Ako správne piecť zemiaky

Pečenie zemiakov sa zdá byť veľmi jednoduché. Avšak nie každý vie, ako ich správne upiecť. S týmto postupom budú vaše zemiaky jednoducho dokonalé.

Postup:

Teplotu rúry si nastavte na 200 stupňov. Zemiaky umyte a dôkladne osušte papierovými utierkami. Každý zemiak musí byť prepichnutý vidličkou a namastený malým množstvom olivového oleja. Zemiaky vložte do väčšej misky, osoľte, pridajte bylinky a koreniny podľa chuti a premiešajte. Preložte na plech a pečte asi 60 minút. Tieto zemiaky sú vo vnútri vždy mäkké a chutia fantasticky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Zemiaky plnené syrom a paradajkovou omáčkou

Ideálne jedlo ak potrebujete vyčarovať jednoduchú, chutnú a lacnú rodinnú večeru.

Potrebujeme:

2-4 zemiaky

400 g pasírovaných paradajok

100 g tvrdého syra

1-2 PL olivového oleja

2 strúčiky cesnaku

bazalka, soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky upečte podľa prvého receptu. Cesnak si nakrájajte na drobno a opečte v olivovom oleji. Nakrájajte bazalku. Pasírované paradajky pridajte k cesnaku a podľa chuti pridajte soľ, korenie a bazalku. Nechajte spolu prevariť a potom odstavte zo sporáka. Omáčku preceďte cez sitko a znovu jemne povarte asi 5 minút. Upečené zemiaky prekrojte na polovicu a vydlabte do každého jamku. Naplňte omáčkou a posypte strúhaným syrom. Položte späť na plech a pečte pri 180 stupňoch kým sa syr neroztopí.

Takto pripravené zemiaky môžete jesť ako hlavné jedlo napríklad so šalátom, alebo podávať ako luxusnú prílohu k mäsu. Na tanieri môžete ešte ozdobiť petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou. Dobrú chuť!

Zemiaky plnené lososom a hráškom

Tento recept urobí z vašich zemiakov originálne slávnostné predjedlo. Takto plnené zemiaky vyhovejú aj tým najväčším labužníkom.

Potrebujeme:

2-4 zemiaky

150 g zeleného hrášku

100 g údeného lososa

100 g tvrdého syra

2-3 lyžice bieleho jogurtu

1 strúčik cesnaku

1PL olivového oleja

vňať z mladej cibuľky alebo pažítka, soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky upečieme podľa prvého receptu. Cesnak si prelisujte a dajte na panvicu s rozohriatym olejom. Pridajte hrášok a duste, kým nebude mäkký. Počas dusenia pridajte trochu vody. Osoľte, okoreňte a potom hrášok rozmixujte. Nastrúhajte syr a pridajte ho do hráškového pyré. Dobre premiešajte. Lososa si nakrájajte a zmiešajte s hráškovym pyré. V zemiakoch spravte zárezy a naplňte plnkou. Navrch dajte trochu bieleho jogurtu a posypte nakrájanou pažítkou. Takto pripravené môžete podávať. Dobrú chuť!

Cesnakové zemiaky

Cesnak dodá jedlu jedinečnú chuť, aj vôňu, Preto je obľúbený pri príprave rôznych pokrmov. Vyskúšajte tieto zemiaky s cesnakom a určite sa do nich zamilujete.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

50 ml olivového oleja

6 strúčikov cesnaku

soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky pečieme podľa prvého receptu. Po upečení ochladíme a urobíme v každom zemiaku zárezy. Cesnak si prelisujeme a naplníme ním rovnomerne všetky zemiaky. Polejeme olivovým olejom a pridáme soľ a korenie podľa chuti. Dopečieme ešte 15 minút pri 160 stupňoch. Dobrú chuť!

Zdroj: sovkusom

Témy:


Pridajte svoj komentár